Przejrzałem tematy na temat tej klasy i nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Siedzę już tutaj na forum z godzinę i szukam podobnego problemu, analizując także inne, aby oszczędzić wam fatygi (sam jestem modem na jednym forum i wiem jacy ludzie potrafią być upierdliwi

Z powodu iż nie znalazłem, pozwoliłem sobie na napisanie tego tematu (jeśli jestem ślepy i taki wątek już był poruszony - wybaczcie

Napisałem sobie plik do testu tej klasy:
<?php require_once('phpmailer/class.phpmailer.php'); $mail = new PHPMailer(); $mail->IsSMTP(); $mail->Mailer = "smtp"; $mail->Host = 'smtp.gmail.com:465'; $mail->Username = 'kamil.jakubowski'; $mail->Password = 'mojehaslo'; $mail->SMTPAuth = true; $mail->From = "kamil.jakubowski@gmail.com"; $mail->FromName = "Kamil J"; $mail->SetLanguage("pl", "phpmailer/language/"); $body = "<p>Witaj Userze</p>"; $body .= " <p>To> jest test phpmailer.<p>"; $text_body = "Niestety twoj klient nie obsluguje html'a w emailach..."; $mail->Body = $body; $mail->AltBody = $text_body; $mail->Subject = "To jest temat"; $mail->AddAddress("michal098@gmail.com", "Michal."); if(!$mail->Send()) { }else{ } $mail->ClearAddresses(); $mail->ClearAttachments(); $mail->SmtpClose(); ?>
Po wywołaniu skryptu dostaję taki error:
Cytat
Wystapily bledy: Nastêpuj¹cy adres Nadawcy jest jest nieprawid³owy: kamil.jakubowski@gmail.com
Sprawdziłem także na innych serwerach niż gmail. Pojawia się zawsze to samo - zły email nadawcy.
Jeśli zmienię na $mail->IsMail() to działa (tak na wszelki wypadek mówię)
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Miłego wieczoru.
#EDIT#
Znalazłem błąd. Piszę na przyszłość, jeśli ktoś będzie miał kiedyś taki problem:
Serwery smtp z gmail.com są tak skonfigurowane, że nie da się ich użyć w phpmailer'u ( i chyba wogóle na stronach ). Do phpmailera polecam o2.pl.
Pozdrawiam