Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozjaśnianie obrazka po najechaniu na niego
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
hiszpaniec
Witam, zamierzam stworzyć galerię obrazków, i mam taki pomysł aby po najechaniu na obrazek się rozjaśniał/przyciemniał. Napisałem obsługę zmiany stylu w javascript ponieważ na IE nie działa div:hover.
Oto linijka mojego kodu
  1. <div class="normal" onmouseover="this.className='aktywny'" onmouseout="this.className='normal'"></div>

a to linijki w pliku css dotyczące tegoż diva:
.aktywny {
background-position: bottom;
height : 128px;
width : 128px;
background-image : url(../gfx/arni.gif);
}
.normal {
height : 128px;
width : 128px;
background-image : url(../gfx/arni.gif);
}
Obrazek zaś ma wymiary wys:256px a szer 128 px i gdy najadę na obrazek to się poprostu przesuwa tło div'a
Lecz taki sposób nastręcza wielu problemów, ponieważ muszę tworzyć poszczególne klasy dla każdego obrazka. Czy ma ktoś lepszy pomysł aby nie tworzyć nowych klas dla każdego obrazka?
.:dR@kE:.
  1. .aktywny {
  2. opacity : 0.70; /* tak jak w specyfikacji */
  3. -moz-opacity : 0.70; /* mozillowate */
  4. filter : alpha(opacity=70); /* dla ieshitu */
  5. }
Zajec
Prawie dobrze, ale nie używaj
-moz-opacity : 0.70; /* mozillowate */

Firefox radzi sobie dobrze ze zwykłym, standardowym opacity: 0.7;
Krajek
no to ja mam pytanie, jak to inaczej zastosować ? Gdy umieszczam w css to wyskakują mi błędy w Browser Compatibility Check:

Unsupported property: filter
Affects: Firefox 1.5, 2.0; Internet Explorer for Macintosh 5.2; Netscape 8.0; Opera 8.0, 9.0; Safari 2.0

Unsupported property: -moz-opacity
Affects: Internet Explorer 6.0, 7.0; Internet Explorer for Macintosh 5.2; Opera 8.0, 9.0; Safari 2.0

Unsupported property: opacity
Affects: Firefox 1.5, 2.0; Internet Explorer 6.0, 7.0; Internet Explorer for Macintosh 5.2; Netscape 8.0; Opera 8.0, 9.0; Safari 2.0
gekon
  1. .aktywny {
  2. opacity : 0.70;
  3. }

A przy pomocy, komentarzy warunkowych dla IE:

1. .aktywny {
  2. filter : alpha(opacity=70);
  3. }
Krajek
działać działa , tak i tak , ale nadal błędy są w CSS

Unsupported property: filter
Affects: Firefox 1.5, 2.0; Internet Explorer for Macintosh 5.2; Netscape 8.0; Opera 8.0, 9.0; Safari 2.0

Unsupported value: 'alpha(opacity=70)'
Affects: Internet Explorer 6.0, 7.0

czy da się może jakimś innym sposobem rozjaśnić? nie mam na myśli flesha tylko właśnie coś z wykorzystaniem css,xhtml ? :}
.radex
jesli chcesz mieć pewność, że będzie działało na większości przeglądarek to tak:
-moz-opacity: 0.70
-khtml-opacity: 0.70
opacity: 0.70
filter = "alpha(opacity=70);

Pierwszy to starsze wersje Gecko, drugi starsze wersje KHTML, trzeci to ogolna regula (nowszy Fx, Opera itd.), a czwarty to IE
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.