Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak sprawdzić czy klasa została dołączona?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Jarod
Mam w pliku klasę i dołączam ją za pomocą require_once(). Muszę sprawdzić czy została dołączona zanim odwołam się do jej metod, żeby nie widzieć na ekranie Fatal error.

Na samym końcu skryptu wywołuję metodę klasy, która wyświetla mi czas generowania strony. Problem w tym, że w momencie gdy aplikacja wygeneruje mi wyjątek ładowania pliku konfiguracyjnego nie ładuje klasy z metodą pobierająca czas generowania i wtedy mam fatal error. A mógłbym sprawdzać czy istnieje klasa/czy jest załadowana i wtedy albo wyświetlać czas generowania strony albo nie. Mogę sprawdzić czy istnieje dana instancja ale zastanawiam się czy da się sprawdzić powodzenie dołączania pliku..?
plisek
kiedys potzrebowałem cos podobnego, niestety nie zauwazyłem nic odpowiadającego w manualu, wiec wykombinowalem cos innego ;p

a mianowicie, dodałem do klasy zmienną statyczną, a nastepnie przed wykonaniem jakiejkolwiek metody z tej klasy, sprawdzałem czy mam do niej dostep, bez inicjowania obiektu.

moze mało to praktyczne , bo powoduje dodatkowy czas wykonania skryptu, ale dziaalo

moze sie przyda
pozdr
php programmer
class_exists
Kamil J.
class_exists" title="Zobacz w manualu php" target="_manual oraz method_exists" title="Zobacz w manualu php" target="_manual

1. <?php
  2. if(class_exists('klasa'))
  3. {
  4. $klasa = new klasa;
  5. $klasa->wygeneruj();
  6. }
  7. ?>

Pozdrawiam.

EDIT: Kolega był szybszy, sry.
Jarod
Dzięki. Właśnie tego potrzebowałem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.