Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: powszechność PATH_INFO
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
zdzichu
Witam. Ostatnio bawię się czymś na kształt routera (klasa php a nie urządzenie tongue.gif )... jego "trzon" stanowi użycie $_SERVER['PATH_INFO'] - na localhoście chodzi jak złoto, jednak po wgraniu na serwer nazwy.pl... no właśnie, sami zobaczcie różnice przy print_r($_SERVER) (oczywiście tylko interesujący wycinek):
Localhost:
Cytat
[REQUEST_URI] => /cms/dev/router/index.php/a/s/d/
[SCRIPT_NAME] => /cms/dev/router/index.php
[PATH_INFO] => /a/s/d/
[PATH_TRANSLATED] => /opt/lampp/htdocs/a/s/d/
[PHP_SELF] => /cms/dev/router/index.php/a/s/d/

Nazwa.pl:
Cytat
[REQUEST_URI] => /router/index.php/a/s/d
[SCRIPT_NAME] => /router/index.php
[PATH_INFO] => [PATH_TRANSLATED] => [ORIG_PATH_TRANSLATED] => /home/XXX/ftp/a/s/d [ORIG_PATH_INFO] => /a/s/d [ORIG_SCRIPT_NAME] => /router/index.php [ORIG_SCRIPT_FILENAME] => /home/XXX/ftp/router/index.php [PHP_SELF] => /router/index.php

jak widać różnica jest dość wyraźna (jakiś ORIG_PATH ohmy.gif ) - moje pytanie więc brzmi:
Czy jest to tylko tuning php by nazwa.pl, różnice między wersjami php, czy jest to powszechnie spotykana niespodzianka (grzebanie przy PATH_INFO) i czy bezpieczniej jest korzystać np. z odpowiednio spreparowanego np. REQUEST_URI ?
mhs
Nie odpowiem Ci dokładnie na Twoje pytanie, jednak dopiszę: na home.pl $_SERVER ma jeszcze inne wartości smile.gif
zdzichu
tzn. po home.pl się tego spodziewałem- oni mają swoje autorskie oprogramowanie, więc może to jeszce inaczej wyglądać. Tutaj naturalnie nie chodzi mi o różnicę folderów (bo jest do innego folderu wgrane) a o sam path_info. Mógłbyś jednak podzielić się informacją, czy REQUEST_URI jest podawany "normalnie" na home.pl ?
NuLL
Z teco co ja wiem REQEST_URI jest wszedzie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.