Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem (pole kombi)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Access
gifuro
Witam. Mam duży problem z polem kombi. Chodzi oczywiście o zadanie od szkoły:).
Mam zrobić coś takiego:
Jest tabela "kiernicy działów" z kolumnami(nazwisko, imie, identyfikator).
Jest tabela "pracownicy" z kolumnami(imie itd. identyfikator).
Identyfikator w obu tabelach jest taki sam.

A ja mam zrobić formularz dodający nowego kierownika, ale mam go wybrać z pracowników, z pola kombi(np. poprzez identyfikator).
Czyli gdy wybieram jakiś identyfikator z pola kombi,to zmienia mi się imie, nazwisko, identyfikator w formularzu z tabelą "kierownicy działów".

Więc ma to wyglądać tak:
Pole kombi na górze(identyfikator).
Trzy pola na dole(imie,nazwisko, identyfikator).
Gdy zmieniam pole kombi, to zmieniają mi się te trzy pola na dole(według identyfikatora).

Tylko jak to zrobić?questionmark.gif?
POMOCY!?
AxZx
w szkole powinni cie tego nauczyc.
gifuro
Problem jest taki że nie nauczyli, a ja ryje polski internet w poszukiwaniu rozwiązania.
Dzięki za pomoc!
AxZx
to slaba szkola albo ty nie umiesz wyciagac informacji od wykladowcow.
spook
Sprawa na początku skomplikowana tak w gruncie rzeczy jest naprawdę bardzo prosta (pamiętam, że pare dni na początku mojej nauki accessa walczyłem z podobnym problemem). Po pierwsze źródło danych formularza z polem kombi musi pochodzić z kwerendy. Kwerenda wybierajaca zaś oparta jest na dwóch tabelach ( w Twoim przypadku Kierownicy i Pracownicy). Tworzysz poprawne pole kobi i działa bez zarzutu.
TO WSZYSTKO ZADZIAłA POD WARUNKIEM, ŻE PROJEKT BAZY DANYCH JEST POPRAWNY (prawidłowo zaprojektowane tabele(relacje) i powiązania między nimi(w Accessie niefortunnie też nazwane relacjami), oraz przedewszystkim prawidłowo zdefiniowane klucze główne

PS Do AxZx jeżeli nie masz ochoty pomóc to po co zabierasz głos? blinksmiley.gif
gifuro
Cytat
Po pierwsze źródło danych formularza z polem kombi musi pochodzić z kwerendy

To mam.

Cytat
Kwerenda wybierajaca zaś oparta jest na dwóch tabelach ( w Twoim przypadku Kierownicy i Pracownicy).

Doszedłem do tego na chwile przed przeczytaniem Twojej odpowiedzi:).

Ale nie do końca to działa...Zmiany dokonywane w formularzu, nie są widoczne w tabeli.Nie też mogę wprowadzić nowego kierownika bo wyskakuje mi taki błąd:
"Index or primary key cannot contain a Null value".

Cytat
Tworzysz poprawne pole kobi i działa bez zarzutu.

Hmmm...jest gdzieś dokładny opis tego pola na sieci?

Cytat
to slaba szkola

Niestety tak:/
spook
Sądząc po komunikacie masz po prostu zły projekt - złe powiązania lub źle zdefiniowane klucze główne. Bez poprawnego projektu nie pomoże Ci nawet najdokładnieszy opis tworzenia pola kombi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.