Ostatnio jednak pomyślałem, że jest to rozwiązanie bardzo elastyczne, jednakże pochłania te kilka milisec działania aplikacji. Pokusiłem się o zastanowienie jak inaczej można ładować klasy. Podsunął mi się projekt Zend Framework i podobna do niego aplikacja Rapide. Scieżka tak naprawde zawarta jest w nazwie klasy, przysłowiowe poziomy katalogów wyznaczają znaki _ . Poztanowiłem zebra plusy i minusy obu sposobów.
Mapowanie core:
- [+] Klasy mogą leżeć w różnych folderach, niezależnie od ich nazwy
- [+] Luźne powiązanie pomiędzy nazwą klasy, a ścieżką położenia pliku
- [-] Trzeba zmapować core
- [+] Nie trzeba mapować core, ścieżki są sztywne
- [-] Nazwa jest ściśle uzależniona od położenia klasy
- [-] Masa folderów z zazwyczaj jednym plikiem wyjątku
Gdyzie mnie również nazewnictwo, każde wejście do folderu to znak _. Chciałbym, zby wejscie do folderu było rozdzialane poprzez kolejną wielką literę, np zamiast Zend_Cache_Exception piszemy ZendCacheException. To milsze dla (przynajmniej mojego) oka. W związku z tym napisałem skrypt (na szybko funkcja mniej więcej jak by się dzielił string, oczywiście tablicę zamienie na stringi oddzielone "/"):
<?php function ExplodeByUpper($sString) { $iLastPosition = $iLenght; for($iPosition = $iLenght - 1; $iPosition >= 0; $iPosition--) { { $iLastPosition = $iPosition; } } } ?>
Prph powiedział, że moje nazewnictwo klas (rozpoczynające dir entry z wielkich liter) może mnie ograniczyć, dlaczego to nie wiem... rozmowa się urwała, dlatego proszę o dokładne wyjaśnienie.
Co Wy na ten temat sądzicie? Jaki uklad wybrać? A może macie inne pomysły rozmieszczenia plikow komponentów framewroka?
Prosiłbym o przykłady, teorię znam. Jak Wy macie to zrobione w swoich FW

Pozdrawiam, Athlan