Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie utf-8 a iso-8859-2 ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
haryb
Mam następujący problem mam stonkę zrobiona na skrypcie opensource i ona standardowo jest kodowana w utf-8 tak samo dane zapisywane do bazy danych.

Zaczęły się problemy jak zacząłem spolszczanie strony - interfejsu. Strona jest zrobiona na SMARTACH, czyli sama wizualizacja jest w plikach tpl a sterowanie w php. Znalazłem plik językowy w php gdzie tworzona jest globalna tablica i przypisywane są tam konkretne wyrazy do indeksów no 88 => "Welcom" później one są wyświetlane w tpl itd

I jak pozamieniałem tam wyrazy na polskie np Witaj itd to po wyświetlały się na stronię i nawet polskie znaki są dobrze brane w bazie oczywiście juz nie jest to zapisywane tak normalnie jak w ISO tylko są krzaczki, ale tak chyba musi być no ale wyświetlanie na stronie się ok.

Problem zaczął się jak cos chciałem wpisać bezpośrednio w plikach tpl lub php w momencie wpisania na sztywno w kod polskich znaków pojawiają się krzaki. Jak włączę kodowanie ISO to tę dane ostatnie dobrze się wyświetlają, ale wówczas te zmienne pobierane z tablicy pokazują się krzaki. I nie wiem jak to rozwiązać żeby wszędzie były widoczne polskie znaki?!

pozdro
haryb
nospor
@haryb zazwyczaj nie robie tego co wlasnie zrobie, ale czytajac Twoj post to najzwyklej w swiecie o malo języka nie polamalem. Chcac uchronic innych uzytkownikow przed podobnym losem - zamykam.

Topic otworze po przeslaniu mi na PW poprawionej wersji postu o:
- zwrocone litery, ktore zjadles podczas pisania
- poustawianie ich w takiej kolejnosci, w jakiej występują litery w wyrazach pisanych w j. polskim
- stosowanie znakow interpunkcyjnych, ktore okreslają lepszy sens wypowiedzi

edit: poprawki naniesione w poscie wyzej. zdecydowanie lepiej smile.gif
otwieram
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.