Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] Jak wycentrować taką stronę?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
mess_alex
Witam,

Chcę zrobić stronę w css nadając width'om ( smile.gif ) wartości z jednostką em co robiłem już wcześniej, ale teraz mam większy problem.

Oto obrazek pomocniczy. Menu (z brązowym tłem) obrysowane na niebiesko będzie miało position: absolute.
Moje pytanie brzmi: jak wycentrować taką stronę? (oczywiście zrobię jakiś div mieszczący w sobie całą stronę)
Wstawienie text-align: center w body nic nie daje. Nie mogę zrobić margin: 0 auto bo nie mogę ustawić szerokości dla div'a w którym mieścić się będzie cała strona. Z tego samego powodu (nieokreślonej szerokości) nie mogę skorzystać z left: 50%; margin-left: -cośtam;

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
php programmer
Cytat
Z tego samego powodu (nieokreślonej szerokości) nie mogę skorzystać z left: 50%; margin-left: -cośtam;

no to moze tą szerokośc pobrać w JS ?
Kod
var szer = document.getElementById('element_ktorego_szerokowsci_nie_znamy').style.width;
mess_alex
W ostateczności można by, jednak wolałbym nie używać JS do budowy (wyglądu) strony.
A przy okazji: chciałem sprawdzić czy to działa - wyświetla mi pusty komunikat, czemu?
  1. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
  2. <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="pl">
  3. <style type="text/css">
  4. div#container {background: yellow; float: left;}
  5. div#piksele {width: 250px; background: grey; display: block; float: left}
  6. div#punkty {width: 60em; background: red; display: block; float: right;}
  7. </style>
  8. <script type="text/javascript">
  9. function bum()
  10. {
  11. var szer = document.getElementById('container').style.width;
  12. alert(szer);
  13. }
  14. </script>
  15. </head>
  16. <body onload="bum()">
  17. <div id="container">
  18. <div id="piksele">Tu sa piksele</div>
  19. <div id="punkty">Tu sa punkty</div>
  20. </div>
  21. </body>
  22. </html>
revyag
@php programmer, tak można pobrać wartość która jest zdefiniowana w stylach, a tutaj nie jest znana.

@mess_alex, jakoś ciężko jest mi sobie wyobrazić serwis o zmiennych rozmiarach smile.gif Dlaczego nie możesz ustawić szerokości diva ?
Jeśli tylko menu masz pozycjonowane absolutnie to je wycentruj osobno, resztę strony osobno.
mess_alex
@revyag, ponieważ gośćmi strony mają być również osoby starsze i niepełnosprawne, tak więc po powiększeniu rozmiaru czcionki strona nadal musi wyglądać przynajmniej dobrze i oczywiście być w pełni funkcjonalna (a czytanie po 5 lub mniej wyrazów w rzędzie nie jest zbyt wygodne)

// EDIT

@revyag, dzięki smile.gif. Dzięki Twojej wypowiedzi zastanowiłem się jeszcze raz i uznałem (z bólem serca), żeby zrobić stronę normalnie w px. Tu jest przykład strony o zmiennych rozmiarach, ale w przypadku mojej strony nigdy bym takiego efektu nie osiągnął, gdyż jestem ograniczony szerokością zdjęć.

@php programmer, nie rozumiem o co Ci chodzi

Pozdrawiam
php programmer
ale co to ma do stałej szerokości środkowej części,
jak zmienisz czcionkę na większą i masz ustawioną
stałą szerokość to ona się nie zmieni
yaotzin
  1. .strona{
  2. margin-left: auto;
  3. margin-right: auto;
  4. }

Powinno działać

Chyba biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.