Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Funkcja i deklarowanie jej argumentów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
grattz
Wkleiłem funkcję robiącą miniatury. Jej wzór to:
  1. <?php
  2. function resizeImage($source, $max_x, $max_y, $save_image, $jpeg_quality)
  3. ?>

Więc przypisałem argumenty :
  1. <?php
  2. resizeImage('/portal2006/uploads/'.$id.$_FILES['Plik']['name'], 60, 60, "miniaturka" .$id.$_FILES['Plik']['name'], 100) ;
  3. ?>

i chyba żle bo w momencie wykonywania funkcji wyskakuje bład:

Cytat
Fatal error: Call to undefined function exif_imagetype() in C:\usr\www\portal2006\banery.php on line 32

czyli w pierwszej lini kodu robiacego miniaturki:
  1. <?php
  2. if(exif_imagetype($source) == IMAGETYPE_JPEG)
  3. ?>
Cienki1980
$source powinno być linkiem do obrazka a nie folderu gdzie są obrazki .. no chyba, że się myle. biggrin.gif
Nitro
Funkcja exif_imagetype" title="Zobacz w manualu php" target="_manual nie jest zdefiniowana.
Najprawdopodobniej masz za stara wersję php.
grattz
Cytat(Cienki1980 @ 27.01.2007, 19:01:54 ) *
$source powinno być linkiem do obrazka a nie folderu gdzie są obrazki .. no chyba, że się myle. biggrin.gif

Znaczy to :
'/portal2006/uploads/'.$id.$_FILES['Plik']['name']

jest linkiem zdjęcia o zmiennej nazwie.

Ale nawet gdybym dał:
'/portal2006/uploads/'jakisplik.jpg[/b] przy czym jakisplik.jpg znajdowałby sie w tym katalogu to i tak skrypt pokazuje ten sam bląd.

Cytat
Funkcja exif_imagetype nie jest zdefiniowana.
Najprawdopodobniej masz za stara wersję php.

Mam php Version 5.1.4 to taka stara ? Według informacji funkcja ta jest obsługiwana przez (php 4 >= 4.3.0, php 5)

Hmmm a jak wywołam ten skrypt na serwerze gdzie jest php Version 5.1.6-0.dotdeb.1 to mam takie bledy:
Cytat
Warning: exif_imagetype() [function.exif-imagetype]: URL file-access is disabled in the server configuration in /home/site/15161/www/portal2006/banery.php on line 32

Warning: exif_imagetype(http://localhost/portal2006/uploads/8grafika.jpg) [function.exif-imagetype]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /home/site/15161/www/portal2006/banery.php on line 32

Warning: exif_imagetype() [function.exif-imagetype]: URL file-access is disabled in the server configuration in /home/site/15161/www/portal2006/banery.php on line 36

Warning: exif_imagetype(http://localhost/portal2006/uploads/8grafika.jpg) [function.exif-imagetype]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /home/site/15161/www/portal2006/banery.php on line 36

Warning: exif_imagetype() [function.exif-imagetype]: URL file-access is disabled in the server configuration in /home/site/15161/www/portal2006/banery.php on line 40

Warning: exif_imagetype(http://localhost/portal2006/uploads/8grafika.jpg) [function.exif-imagetype]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /home/site/15161/www/portal2006/banery.php on line 40
Wrong filetype! Accepted images: JPG/JPEG, GIF, PNG
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.