Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] formularz i bład "HTTP Error 405"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fan22
witam

Chce na stronie umiescic formularz do wysyłania zapytania na skrzynke mailowa. Mam dwa pliki:

formularz.html
Cytat
<HTML>
<HEAD>
<TITLE> New Document </TITLE>
<META NAME="Generator" CONTENT="EditPlus">
<META NAME="Author" CONTENT="">
<META NAME="Keywords" CONTENT="">
<META NAME="Description" CONTENT="">
</HEAD>

<body topmargin="0" leftmargin="0" rightmargin="0" bottommargin="0" text="#FFFFFF" bgcolor="#1B1B1B">

<form name="form1" method="post" action="mail.php">

<div align="center">
<table border="0" width="81%" cellspacing="0" cellpadding="0" height="35" id="table6">
<tr>
<td width="50%" height="35">
</td>
<td height="35">
<p style="text-indent: 0; word-spacing: 0; line-height: 100%; margin: 0" align="center">
&nbsp;</p>
</td>
</tr>
<tr>
<td width="100%" height="35" valign="top" colspan="2">
<p style="text-indent: 0; word-spacing: 0; line-height: 100%; margin: 0" align="center">Treść zapytania:</p>
<p style="text-indent: 0; word-spacing: 0; line-height: 100%; margin: 0" align="center">
<font color="#69513D">
<textarea name="tresc" rows="10" cols="70" wrap="physical" style="border:1px solid #666666; font-family: Verdana; font-size: 10px; color:#FFFFFF; background-color:#000000"></textarea></font>
</td>
</tr>
</table>
</div>
</center>
<p style="text-indent: 0; word-spacing: 0; margin-left: 7; margin-right: 7; margin-top: 0; margin-bottom: 0" align="right">
&nbsp;
</p>
<p style="text-indent: 0; word-spacing: 0; margin-left: 7; margin-right: 7; margin-top: 0; margin-bottom: 0" align="center">

<font color="#594335">

<input name="reset" type="reset" class="submit" value="usuń"></font>
&nbsp; <font color="#444444"> <input name="submit" type="submit" class="submit" value="wyślij"><input type="hidden" name="subject" value="Mail ze strony WWW"></font></p>
</form>

</BODY>
</HTML>

mail.php
Cytat
<?php
if (count($_POST))
{
////////// USTAWIENIA //////////
$email = 'moj_adres@op.pl'; // Adres e-mail adresata
$subject = 'temat'; // Temat listu
$message = 'Dziękujemy za wysłanie formularza'; // Komunikat
$error = 'Wystąpił błąd podczas wysyłania formularza'; // Komunikat błędu
$charset = 'iso-8859-2'; // Strona kodowa
//////////////////////////////

$head =
"MIME-Version: 1.0\r\n" .
"Content-Type: text/plain; charset=$charset\r\n" .
"Content-Transfer-Encoding: 8bit";
$body = '';
foreach ($_POST as $name => $value)
{
if (is_array($value))
{
for ($i = 0; $i < count($value); $i++)
{
$body .= "$name=$value[$i]\r\n";
}
}
else $body .= "$name=$value\r\n";
}
echo mail($email, "=?$charset?B?" . base64_encode($subject) . "?=", $body, $head) ? $message : $error;
}
else
{
?>

po umieszczeniu na serwerze i kliknieciu wyslij pojawia sie

Cytat
The page cannot be displayed
The page you are looking for cannot be displayed because an invalid method (HTTP verb) was used to attempt access.
HTTP Error 405 - The HTTP verb used to access this page is not allowed.
Internet Information Services (IIS)

i nie wiem co z tym zrobic
Z php jestem nowicjuszem i dopiero zaczynam. Konto mam na webserwer.pl Moze jakos najpierw musze aktywowac php?
lopez86
sprawdź podstawy php składnia wymaga aby po "else{" zamknąć je klamrą dodaj w mail.php na końcu } i musi działać Pozdrawiam

a skąd ten błąd to nie wiem - jak dodasz klamrę i nie zadziała to nie jest to problemem php ani twojego formularza
fan22
Po uzupelnieniu brakujacej klamry dalej bez zmian, nic sie nie wysyła tylko error wyswietla.

Moze powinienem go umiescic w jakis inny sposob niz tylko wrzocic na ftp-a??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.