Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: strony www w /home/user/strony
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
exit
Witam

Mam drobny problem ze stronami www.
Mam zainstalowany serwer FC6 oraz serwer Apache 2.2.3 a na nim 6 różnych stron internetowych (każda strona w swoim katalogu(firma1, firma2...).
W tej chwili wszystkie te strony są umieszczone w katalogu /var/www/html
chciałbym kilka stron umieścić w katalogu /home/user/strony
Jak umieszczam tam konkretne strony to przy próbie wczytania takiej strony dostaję komunikat w przeglądarce
You don't have permission to access /stronka on this server.

Czy jest jakiś sposób, żeby strony mogły być umieszczone w tych dwóch lokalizacjach?

Podejrzewam, że trzeba zmienić coś w httpd.conf - ale nie wiem co:(

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam
SebastianSerafin
Witam

Miałem podobny problem. Wszystkiemy winne są uprawnienia do katalogu a raczej ich brak. Użytkownik uruchamiajacy Apacha(nobody, www-user, itp.) nie ma prawa do przeglądania folderu /home/user/strona. Można zmienić prawa do /home/user był odczytywany przez wszystkich ale wtedy bedzie gnome wyrzucał błąd dl apliku .dmrc. Ja poradziłem sobie w taki sposób, że stworzyłem folder /home/public_html(prawa 777) i w nim umieściłem wszystkie foldery ze stronami. Wszystko działa. Uprzedzam jednak, że nie jestem administratorem i nie twierdze, że jest to dobre rozwiązanie jeżeli chodzi o bezpieczeństwo(pewnie nie) i na serwer roboczy raczej się nie nadaje jednak dla stacji roboczej dla programisty/designera(tak jak ja używam) to jak najbardziej się nadaje bo działa i nie ma większych kłopotów.
To powinno załatwić sprawę braku dostępu. Jest jeszcze sprawa ustawienia konfiguracji apacha. Nie mam teraz dostępu do Fedory a konfiguracja apacha dosyć mocno się różni od tej co jest w Ubuntu(róży podział plików konfiguracyjnych). Poszukaj w plikach apacha (/etc/apache ) "DocumentRoot " i ustaw ścieżkę do folderu gdzie znajdują sie pliki ze stronami, zrestartuj apacha i powinno działać a jak nie to polecam forum fedory.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.