exit
31.01.2007, 10:40:12
Witam
Mam drobny problem ze stronami www.
Mam zainstalowany serwer FC6 oraz serwer Apache 2.2.3 a na nim 6 różnych stron internetowych (każda strona w swoim katalogu(firma1, firma2...).
W tej chwili wszystkie te strony są umieszczone w katalogu /var/www/html
chciałbym kilka stron umieścić w katalogu /home/user/strony
Jak umieszczam tam konkretne strony to przy próbie wczytania takiej strony dostaję komunikat w przeglądarce
You don't have permission to access /stronka on this server.
Czy jest jakiś sposób, żeby strony mogły być umieszczone w tych dwóch lokalizacjach?
Podejrzewam, że trzeba zmienić coś w httpd.conf - ale nie wiem co:(
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
SebastianSerafin
31.01.2007, 13:49:00
Witam
Miałem podobny problem. Wszystkiemy winne są uprawnienia do katalogu a raczej ich brak. Użytkownik uruchamiajacy Apacha(nobody, www-user, itp.) nie ma prawa do przeglądania folderu /home/user/strona. Można zmienić prawa do /home/user był odczytywany przez wszystkich ale wtedy bedzie gnome wyrzucał błąd dl apliku .dmrc. Ja poradziłem sobie w taki sposób, że stworzyłem folder /home/public_html(prawa 777) i w nim umieściłem wszystkie foldery ze stronami. Wszystko działa. Uprzedzam jednak, że nie jestem administratorem i nie twierdze, że jest to dobre rozwiązanie jeżeli chodzi o bezpieczeństwo(pewnie nie) i na serwer roboczy raczej się nie nadaje jednak dla stacji roboczej dla programisty/designera(tak jak ja używam) to jak najbardziej się nadaje bo działa i nie ma większych kłopotów.
To powinno załatwić sprawę braku dostępu. Jest jeszcze sprawa ustawienia konfiguracji apacha. Nie mam teraz dostępu do Fedory a konfiguracja apacha dosyć mocno się różni od tej co jest w Ubuntu(róży podział plików konfiguracyjnych). Poszukaj w plikach apacha (/etc/apache ) "DocumentRoot " i ustaw ścieżkę do folderu gdzie znajdują sie pliki ze stronami, zrestartuj apacha i powinno działać a jak nie to polecam forum fedory.
Pozdrawiam