Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html\php] Formatowanie tekstu przy wysylaniu przez klienta poczty
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kemot1000
Mam taki problem.
Po kliknieciu submit dane ida do klienta poczty ale tekst w tresci wiadomosci jest nie sformatowany. Czy jest mozliwosc sformatowania go wczesniej przed wyslaniem?
A jesli nie to czy da sie to zrobic przy pomocy kodow ASCII juz po stronie Outlooka i jak przemycic taki kod do klienta poczty? I jaki jest kod na ENTER bo szulakem i nie znalazlem? help

Z gory dzieki
wipo
Tekst da się formatować
Musisz powiedzieć czy wysyłasz maila jako plain czy html
ENTER - czyli nowa linia w plain to \n lub chr(10) a w htmlu to <br>
Kemot1000
  1. <FORM METHOD="post" TYPE="text/html" ACTION="mailto:mail@domana.com?subject=TEMAT TU:&body=TRESC WIADOMOSCI <? print "($body)";?>">
  2. <INPUT TYPE="submit" VALUE="Submit">
  3. </FORM>

$body to:

1. <?php
  2. $body="<b>Name:</b> $ffff <br>
  3. <b>Name2:</b> $eeee <br>
  4. <b>Name3:</b> $cccc <br>";
  5. ?>

Mniej wiecej tak to wyglada w tresci wiadomosci outlooka:

TRESC WIADOMOSCI (<b>Name:</b> tguj <br><b>Name2:</b> ghj <br><b>Name3:</b> 17GIJQ <br>)

i to nie wazne czy wpisze body jako $body czy zmienie:
  1. <FORM METHOD="post" TYPE="text/html" ACTION="mailto:mail@domana.com?subject=TEMAT TU:&body=TRESC WIADOMOSCI <b>Name:</b> <? print $ffff; ?> <br>
  2. <b>Name2:</b> <? print $eeee; ?> <br>
  3. <b>Name3:</b> <? print $cccc; ?> <br>">
  4. <INPUT TYPE="submit" VALUE="Submit">
  5. </FORM>
wipo
Ja bym to zrobił inaczej

1. <?
  2. if ($_POST['wyslij']){
  3. $header="MIME-Type: 1.0 n"
  4. $header.="Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2 n";
  5. mail($_POST['adres'],"tytuł maila",nl2br($_POST['opis']),$header);
  6. }
  7. ?><form action="" method="post">
  8. <input type="text" name="adres" values="">
  9. <textarea name="opis"></textarea>
  10. <input type="submit" name="wyslij" value="Wyślij">
  11. </form>
Kemot1000
Funkcja mail ktora jest w tym kodzie nie wysyla maila z Oultooka czy innego programu ktory jest ustawiony jako domyslny tylko z servera SMTP a tego nie chce. Z kodu jestem w miare zadowolony bo dziala on jak trzeba tylko to formatowanie tresci wiadomosci po stronie Outlooka nie daje mi spokoju dry.gif
wipo
Ale nie napisałeś jak chcesz to sformatować (o czym mówiesz dokładnie).
Przykładowo jak chcesz zmeinić kolor czcionki czy jej krój to po prostu wpisz w wiadomości
<font style="color: red; font-family: Verdana; font-size: 12px;">tresc</font>
Kemot1000
@wipo

Chce zeby tekst w nowej wiadomosci wygladal tak:

Name1: tguj
Name2: ghj
Name3: 17GIJQ

a wyglada tak:

<b>Name:</b> tguj <br><b>Name2:</b> ghj <br><b>Name3:</b> 17GIJQ <br> (widoczne sa znaczniki oraz wszystko jest w jednej linijce)

Pomyslalem o Kodach ASCII bo Outlook nie jest przegladarka i pewnie dlatego nie czyta tego jako kod HTLM a jako tekst i dlatego jest tak wyswietlane ale nie wiem jak ASCII mozna wprowadzic do kodu HTML? No i znalezienie kodu ASCII na enter przeroslo moje mozliwosci
wipo
Outlook jak i inni klienci poczty potrafią wyświetlać wiadomość w formacie HTML.
Przejrzyj dokładnie nagłówki przesyłanej wiadomości bo najprowdopodobniej wysyłasz wiadomość plain a nie html
Kemot1000
Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale w outlooku nowa wiadomosc jest domyślnie ustawiona na HTML oraz w opcjach dodatkowo sprawdzilem ze jest przy wysylaniu ustawione kodowanie HTML
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.