Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] edycja danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
daker
mam taki kod :
  1. <?php
  2. DEFINE ('DB_USER', 'user'); // nazwa usera bazy
  3. DEFINE ('DB_PASSWORD', '******'); // password bazy
  4. DEFINE ('DB_HOST', 'localhost'); // adres bazy
  5. DEFINE ('DB_NAME', 'db_name'); // nazwa bazy
  6.  
  7. $dbc = mysql_connect (DB_HOST, DB_USER, DB_PASSWORD) or die('brak polaczenia');
  8. mysql_select_db (DB_NAME) or die('Błędna baza');
  9.  
  10. $id=$_POST['news_id'];
  11.  
  12. if(isset($_POST["news_id"])){
  13. $author=$_POST['news_author'];
  14. $text=$_POST['news_text'];
  15. mysql_query('UPDATE news SET news_author="'.$author.'", news_text="'.$text.'" WHERE news_id=news_id') or die('Niepoprawne zapytanie (2)');
  16. echo 'Zedytowano newsa! ';
  17. } else {
  18. $mysl=mysql_query('SELECT news_author,news_text from news where news_id=news_id') or die('Niepoprawne zapytanie (1)');
  19. $record=mysql_fetch_array($mysl);
  20. echo '<form action="news_e.php" method="POST">';
  21. echo '<input type="hidden" name="news_id" value="'.$id.'">';
  22. echo '<textarea name="news_author" cols="5" rows="2">'.$record[0].'</textarea><br>';
  23. echo '<textarea name="news_text" cols="50" rows="20">'.$record[1].'</textarea><br>';
  24. echo '<input type="submit" value="Wyślij"></form>';
  25. }
  26. ?>

i mam odnosnie tego pytanie:
1. jak zrobic zeby mi edytowalo indywidulanie, bo jak zedytuje , to mi wszystkie wpisy podmienia

Pozdrawiam
wipo
mysql_query('UPDATE news SET news_author="'.$author.'", news_text="'.$text.'" WHERE news_id=news_id')

Przyjrzyj się dokladnie
nie używasz zmiennej news_id tylko identyfikatora pola
daker
a jak dalem
Kod
mysql_query('UPDATE news SET news_author="'.$author.'", news_text="'.$text.'" WHERE news_id='.$id)

to mi nie chcilo edytowac
wipo
Widzę że nawet podstawy kuleją
A może tak:?
  1. <?php
  2. mysql_query('UPDATE news SET news_author="'.$author.'", news_text="'.$text.'" WHERE news_id='.$_POST['id_news'])
  3. ?>
daker
tak tez nie idzie ://
wipo
daker popatrz dokładnie i pomyśl
Tu masz dokładnie te same błędy
1. news_id - co to jest zmienna z kosmosu?
2. $id - jakaś kolejna zmienna globalna niewiadomo skąd?
3. jak chcesz użyć id_newsa to fajnie by było jakbyś uzyskał je z bazy podczas zapytania

1. <?php
  2. $mysl=mysql_query('SELECT news_author,news_text from news where news_id=news_id') or die('Niepoprawne zapytanie (1)');
  3. $record=mysql_fetch_array($mysl);
  4. echo '<form action="news_e.php" method="POST">';
  5. echo '<input type="hidden" name="news_id" value="'.$id.'">';
  6. echo '<textarea name="news_author" cols="5" rows="2">'.$record[0].'</textarea><br>';
  7. echo '<textarea name="news_text" cols="50" rows="20">'.$record[1].'</textarea><br>';
  8. echo '<input type="submit" value="Wyślij"></form>';
  9. ?>
maryaan
$id nie jest globalne (10 linia kodu w pierwszym poscie) ale zapytania sa napisane bez sensu bo select powinien wybierac rekord z jakims id przeslanym np z linka czyli $_GET['news_id'] a jak przyleci postem zedytowany to wtedy go podmieniasz newsa z id ustawionym w $_POST['news_id']
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.