Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] textarea dopisywanie <b> <i> i innych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lopez86
chcę zrobić coś takiego jak na forum , że przy klikaniu na znaczek php dopisuje w textarea właśnie ten znaczek w miejscu gdzie był kursor.

1. <form method="POST" action="
  2. <p><textarea id="txt" rows="16" name="S1" cols="45"></textarea><input type="submit" value="Prześlij" name="B1"><input type="reset" value="Resetuj" name="B2"></p>
  3. </form>
  4.  
  5. <script language="javascript">
  6.  
  7. function add(){
  8. var a=document.getElementById('txt').value;
  9.  
  10. document.getElementById('txt').value=document.getElementById('txt').value+"[php]";
  11.  
  12. }
  13.  
  14.  
  15.  
  16.  
  17.  
  18.  
  19. <input type="button" onclick="java script: add();">

Zrobiłem coś takiego ale to dopisuje zawsze na końcu a jak zrobić żeby wpisywało w miejscu gdzie był kursor ?
Cienki1980
A nie lepiej skorzystać z jakiegoś WYSIWYGa questionmark.gif Dowolnie skonfigurujesz sobie jakie przyciski mają się pojawić i będziesz miał problem z głowy.
lopez86
Będę szczery , nie lubię gotowych rozwiązań bo na nich niczego nie można się nauczyć , wszystko wolę pisać sam tongue.gif

Czy da się jakoś zasymulować klawiaturę , np. po kliknięciu w button wymusić naciśnięcie klawisza questionmark.gif

Ale pewnie się nie da bo to by było za proste smile.gif
lopik
Cytat
Będę szczery , nie lubię gotowych rozwiązań bo na nich niczego nie można się nauczyć , wszystko wolę pisać sam

No to dlaczego piszesz na forum, jak chcesz pisać sam ? tongue.gif

Cytat
Czy da się jakoś zasymulować klawiaturę , np. po kliknięciu w button wymusić naciśnięcie klawisza questionmark.gif

Da się, ale to trochę inaczej wygląda, i jest trochę (jak dla kogo) skomplikowane winksmiley.jpg

Zrób po prosty, przy kliknięciu w buttona, dodanie danej wartości do textarea.

Jak przeczytasz to, to będziesz śmigał w JS smile.gif
http://blatek.ma.ciekawe.info/javascript/main.html
http://webmaster.helion.pl/kurshtml/jsintro/script.htm
http://javascript.reporter.pl/javascript/form.php

//

Java to nie JavaScript!!
lopez86
piszę na forum nie dla gotowych rozwiązań ale jeżeli "programuje" w javie od może troche ponad tygodnia to sobie z wszystkim nie radzę sad.gif , chodzi mi tylko o np. jakie funkcje użyć jak sie zabrać do tego itd.

Tylko proszę nie pisz "funkcje javascript", "zabrać się do tego" - poprostu napisać, bo to mi nie pomoże tongue.gif
mike
Cytat(lopez86 @ 5.02.2007, 13:30:11 ) *
Zrobiłem coś takiego ale to dopisuje zawsze na końcu a jak zrobić żeby wpisywało w miejscu gdzie był kursor ?
Pozycję kursora możesz pobrać dzięki właściwości selectionStart dla danego obiektu. Może to być selectionEnd w końcu pojedyncza pozycja ma początek i koniec zaznaczenia w tym samym miejscu.

Cytat(lopez86 @ 5.02.2007, 13:38:06 ) *
Będę szczery , nie lubię gotowych rozwiązań bo na nich niczego nie można się nauczyć , wszystko wolę pisać sam tongue.gif
Podejście bardzo początkującego tongue.gif
Życzę Ci jak najszybciej zmiany podejścia smile.gif

Java !== JavaScript
lopez86
no to już mi coś rozjaśniło , dzięki, co do początkującego to fakt, jestem bardzo początkujący tongue.gif

a co do definicji to jak sądzę chodzi ci o "java" że to nie "javascript" , wiem mówię tak potocznie bo i tak w tym przypadku wiadomo o co chodziło , Pozdro i jeszcze raz dzięki

if(eregi("java", "javascript")){

to znaczy że maja coś ze sobą wspólnego tongue.gif

}
lopik
Cytat
mówię tak potocznie bo i tak w tym przypadku wiadomo o co chodziło

No nie do końca winksmiley.jpg

Cytat
to znaczy że maja coś ze sobą wspólnego

Co ?

A co ty chcesz pokazać tym warunkiem + wyrażenie regularne ?
Że znajdzie "java" w "javascript" ?
Nie kumam, zbyt skomplikowany algorytm tongue.gif
nospor
@lopez to wedlug ciebie tatarak ma cos w wspolnego z tatą o rakiem? Ze niby tatarak to tata raka?

Cytat
wiem mówię tak potocznie
Potocznie to sie mowi js. Radze zapamietac i niewywolywac niepotrzebnych dyskusji.

Prosze skonczyc juz z OT
lopez86
sory LoPiK , a ty mi nie pomogłeś za bardzo a temat wydaje się "wyczerpany" a ten skomplikowany algorytm nie do ciebie był tongue.gif , może nie jestem takim znawcą jak ty w javascript ale to że to nie było do ciebie to chyba każdy czytając ten temat to qma POZDRO

no ja już skończyłem dziękuję wszystkim za pomoc , pozdrawiam

Ale LoPiK'u muszę przyznać że takiego kursu szukałem ,

http://webmaster.helion.pl/kurshtml/jsintro/script.htm

THX tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.