Mam nastepujący problem - pytania.
Mam w firmie wewnetrzną sieć 7 komputerów na jednym działajacym jako serwer jest postawiony Apache wersji nie znam ponieważ nie ja instalowałem tego chodz napewno ma z 2-4 lata wiec jakas starsza wersja.
Wersja php to wer. 4. do tego baza danych MySQL tez w wersji 4 - wszystko to postawione jest na Windows 2000 i działa tylko w sieci lokalnej.
Baza sie rozrosła i dosyć wolny sprzet takze jest na serwerze wiec planuje zakupic nowy sprzet na serwer.
Wymóg jaki musze spełnic to serwer ma chodzic na Windows XP i poinstalowac mam wszystko żeby mozna było baze i pliki php przenieśc i uruchomić na nowym serwerze.
Teraz moje pytania :
Czy w takim wyjściu jak robie reinstalacje wszystkiego warto zainstalowac wszystkiego nowesze wersje? czyli Apache najnowszy jaki jest dostępny, php nie w wersji 4 tylko w 5 ( tylko nie wiem czy wszystkie skrypty - aplikacji pisanych w 4 wersji beda poparwnie odtwarzane i nei bedzie zadnych roznic konflliktów czy lepiej zostawic i zainsatalowac taka samą wersje php jak jest teraz? )No i czy baze MySql takze zainstalować najnowszą dostepna pod windowsa czy może być takze probelmy jak zainportuje - odtwozre dane wyciganiete bazy w wersji 4?
Interesuje mnie czy wogóle pzrejście na nowsze wersje cos "pozytywnego" wniesie do działania, zawodności aplikacji, szybkości w sieci, bezpieczeństwa itd? czy może wiecej sparwić kłopotów i lepiej bedzie zainstalowac wersjie takie sa teraz używane?!
Ostatnie pytanie to czy lepiej-łatwiej-wydajniej instalowac serwery każdy osobna? czyli apacha +php i mysql czy no zainstalowac najnowszą wersje Krasnala? Czy sprawdza sie on w zastosowaniach do firmy na taka mala siec lokalną czy raczej jest tylko do użytku domowego?!
pozdro
haryb
gg:3165026