Cytat(TomaszRag @ 11.03.2007, 22:33:00 )

Choc w sumie, watpie czy to ma jakies wieksze znaczenie, wkoncu najwieksze obciazenie dla procka stawiaja zapytania wysłane do bazy SQL.
Dokładnie. Nie wierze w to, że postawienie w jednym miejscu cudzysłowów spowolni nawet duży serwis, z duża ilością userów. Spowolnienie będzie napewno, ale nie zauważalne.
Cytat(TomaszRag @ 11.03.2007, 23:00:10 )

W kadzym razie przy wiekszych serwisach, slabym serwerze i duzej liczbie uzytkownikow, lepiej rozplanowac tak kod, aby parsowanie trwalo jak najkrocej.
Prosze czytac dokładnie. Przecież napisałem co sądze i jak najlepiej postępować, a teraz mnie negujecie.
Cytat(Cienki1980 @ 12.03.2007, 14:54:10 )

Zrobię mały OT
A co powiesz na taki przypadek. Pracuje na localhoscie ... tworze portal, cały czas na lokalu ( czas przysyłania zapytania i odpowiedzi są znikome w tym przypadku .. nieprawdaż ).
W takim przypadku liczy się czas generowania strony. Im szybciej mi się wygeneruje tym lepiej. Więc taki mam cel. Jakbym tego nie brał pod uwagę, bo zakładałbym, że czas wysyłania zapytania i odpowiedzi i tak będzie większy .. to zrobię tak stronę która będzie mi się generowała 3 minuty.... a to chyba nie o to chodzi.
Trudno nazwać to mały OT, może jakiś kontratak?
Jak ty zrobisz taką strone, która będzie Ci się generowała 3 minuty, to ja złoże Sobie serwer na miare komptera do obliczeń trzęsienia ziemii, z którego korzystają nasi wschodni dalecy znajomi.
I co ty na to?
Nawet pracując na localhoście masz opóźnienia tzw. delay. (Przecież dane przechodza przez pamięć i nie tylko...) Czyli krótko mówiąc czas na reakcje serwera od wysłania do niego zapytania. Jeżeli my tu rozmawiamy o prostym zastosowaniu cudzysłowów (więcej niz powinno być) to niewiem czy na gołe oko zauważysz, że strona wczytała się o 0,000001 sec wolniej niż powinna.
Cytat(mike_mech @ 12.03.2007, 14:54:10 )

Wszystko fajnie tylko, że to nieprawda
Najwidoczniej masz dość niewielkie doświadczenie.
Skrypty, to poza prostymi operacjami, często operacje na bazach danych. Nie rzadko zdarza się, że śmigają jakieś transakcje.
Bardzo często przecież operujemy na grafikach generowanych w PHP. Co powiesz na pdf'y?
Obsługa uploadu czy operacje na plikach.
Moc offtop-u jest wielka, pozatym czytacie wogóle co ja piszę i inni? Przecież sprawa chodzi o zwykłe zastosowanie cudzysłowów (za dużo), a nie generowanie pdf-ów.
Nie mów mi, że moje równanie x+y+z nie jest prawdziwe?? Hehe, ty masz neta bezpośrednio z routera brzegowego nie?

"y" to wartości rzędu setnych i tysiącznych sekundy i NADAL SIE Z TYM ZGADZAM. Popatrzcie na większośc serwisów gdzie jest napisane ile czasu generuje się strona. I co widzicie?
Czas y jest zależny od kodu, jak i od maszyny fizycznej (serwera), która parsuje dany kod. Jeżeli y byłby rzędu 5 sec, to nie znak, że kod źle napisany (nie zawsze), tylko, że trzeba serwer lepszy kupić i tyle.
Podawanie przykładów, że napisze strone, tak, by wczytywała się 2 min, nie jest na miejscu, ponieważ takich działań nie podejmuje się w praktyce. Próbujecie się doszukać wyjątków reguły czy jak?
Może doświadczenie w PHP + MySQL mam niewielkie to fakt, beginner jestem w tych dziedzinach.
W każdym razie na serwerach znam się dość dobrze, jestem posiadaczem sieci osiedlowej 100 osób i troche znam życie TCP/IP