Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Określenie wczytywanej ilości znaków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
servs
Witam!

Czy istnieje jakaś fukcja za pomocą której można określić maksymalną liczbę znaków wczytywanych z rekordu bazy danych np że w rerordzie jest 300 znaków a ja chcę wczytać tylko 250.
Przeszukałem manual i nic niestety nie znalazłem więc zwracam się do was o HELP smile.gif

---
Przenoszę PHP -> Przedszkole
~siemakuba
mike
MySQL :: manual :: SUBSTR()
PHP :: manual :: substr()

Słabo szukałeś.
servs
szukałem... chyba dobrze ;]
tyle ze są to zmienne rekordy i nie mogę stanowczo określić ile tam wywalić... chodzi mi o to że jak będę miał rekord 1000 znaków to wyświetli mi się 250 a jak bede miał 40000 znaków to tez mi się wyświetli tylko 250 pierwszych.
maryaan
no chyba na tym polega robienie skrotow zeby zawsze bylo tyle samo niezaleznie od dlugosci cietego tekstu? ile ma sie wyswietlic jak tekst zawiera 4000znakow?
mike
Cytat(servs @ 11.03.2007, 14:55:39 ) *
(...) np że w rerordzie jest 300 znaków a ja chcę wczytać tylko 250.
Cytat(servs @ 11.03.2007, 15:07:12 ) *
(...) jak będę miał rekord 1000 znaków to wyświetli mi się 250 a jak bede miał 40000 znaków to tez mi się wyświetli tylko 250 pierwszych.

No to zdecyduj się jaki przykład dajesz tongue.gif
Co decyduje o tym ile tekstu ma zostać?
servs
tekstu ma zostać po prostu 250 znaków niezależnie ile tego tekstu jest w rekordzie. Oczywiście chodzi o pierwsze 250 znaków.
mike
No i do tego właśnie jest SUBSTR()
Poczytaj może najpierw manuala tongue.gif
phpion
Panowie, a czy nie lepiej zrzucic to zadanie na baze danych? Po co pobierac cale rekordy tylko po to aby wyciac ich fragment? Troszke nieekonomiczne podejscie i utrudnianie sobie zycia.
Zrob tak:
  1. SELECT LEFT(nazwa_pola, 250) FROM nazwa_tabeli;

guitar.gif
mike
Cytat(phpion.com @ 11.03.2007, 17:01:20 ) *
Panowie, a czy nie lepiej zrzucic to zadanie na baze danych? Po co pobierac cale rekordy tylko po to aby wyciac ich fragment? Troszke nieekonomiczne podejscie i utrudnianie sobie zycia.
~phpion.com czytaj koleś z łaski swojej wątki w których odpisujesz.
Przecież ja piszę o bazie danych.

Koniecznie musisz podbić sobie licznik tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.