Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Jak przekazać wartość do bazy przez skrypt ale bez formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stein
Witam. Chodzi mi o to aby wstawić rekord do bazy za pomocą odnośnika, czy sie tak da wogóle miało by to wyglądać jakoś tak:
na stronie z html mam dajmy taki odnośnik i próbuje metodą get (metoda nie ma znaczenia)
<a href="./koszyk.php?name=nokia> Nazwa "nokia" ma sie znaleść w bazie skrypt wygląda narazie tak:
  1. <?php
  2. require_once ('../mysql_connect.php');
  3.  
  4.  $nm = $_GET['name']; // ta zmienna jako "nokia" ma być w tabeli koszyk i w kolumnie towar
  5.  
  6.  $query = "SELECT towar FROM koszyk ";
  7. $result = @mysql_query ($query); 
  8. if (mysql_num_rows($result)==1)
  9.  {
  10.  $query = "INSERT INTO koszyk (towar)
  11.  VALUES ('$nm')";
  12.  
  13. $result = @mysql_query ($query);  
  14. if ($result)
  15. echo 'dziękujemy za wybranie towaru';
  16.  else
  17. echo 'towar nie został dodany';
  18.  }
  19. else 
  20. echo 'bład';
  21. ?>

Nestety juz pierwsze zapytanie nie działa od razu przechodzi do "else 'błąd'" Co tu musze zastosować czy musi być formularz czy da sie jakos inaczej uruchomić?

// prosze pamietac o bbcode
Cienki1980
Przenoszę
PHP->Przedszkole

Zastanów się czy w tabeli koszyk masz jakiekolwiek dane. Jeżeli ta tabela będzie pusta to przejdzie Ci do echo "błąd";

No i możesz usunąć @ sprzed mysql_query() a nuż widelec pojawi się jakiś błąd.
stein
Acha nie wiedziałem że tabela nie może być pusta teraz działa. Apropo pytanie to czemu nie może być pusta, czy jest jakas metoda że może być pusta a wartość zostanie wprowadzona, pytam z ciekawości.
Dzięki.
nospor
no przeciez sam zalozyles warunek:
if (mysql_num_rows($result)==1)
Warunek ten mowi ze tabela nie dosc ze nie moze byc pusta, to musi miec tylko jeden rekord. jakby miala wiecej to tez by byla kicha.
Poco ty wogole dajesz to zapytanie:
  1. SELECT towar FROM koszyk

przed wlozeniem do tabeli?
stein
Ok rozumie chyba sie nie wyspałem dziś dzieki sleepysmiley03.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.