Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ereg_replace help
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wallace
potrzebuje zamieniac tekst w takiej postaci:

text<tag>text</tag>text

na taki:

text<innytag>text</innytag>

z takim zalozeniem aby aby maska wykrywala <tag>text</tag> i zmnieniala tagi... nie moge sobie poradzic z tym ... help ! snitch.gif
adwol
Cytat
z takim zalozeniem aby aby maska wykrywala <tag>text</tag> i zmnieniala tagi...

O takie coś Ci chodzi?
[php:1:cacd3efadb]<?php
$s = preg_replace('|<tag>text</tag>|', '<innytag>text</innytag>', $s);
?>[/php:1:cacd3efadb]
wallace
hmmm ... nie znam preg_replace :-( czas sie chyba nauczyc snitch.gif mozliwe ze o takie cos mi chodzi ... ale nie wiem jak to dokladnie zastosowac ... nie wiem co w 'text' mam wpisac.... moze dokladniej napisze:

jest taki tekst : ala <i>ma</i> kota
i zamieniam go na : ala <b>ma</b> kota

hmmm ...
adwol
Cytat
jest taki tekst : ala <i>ma</i> kota
i zamieniam go na : ala <b>ma</b> kota

No to powinno Ci to zadziałać.
atay
mam string typu: 'bla ble blue <a href="bla ble blu">BLA BLE BLU</a> bla ble blue'
text bla ble blu codziennie się zmienia, więc do niego nie mogę się podpiąć, każdy z nich jest oczywiście innym stringiem. A mi zależy wyciągnąc tylko BLA BLE BLU. Ja to mam talent do wyjasniania smile.gif
wallace
no wlasnie problem w tym ze nie tekst nie bedzie zawsze taki sam - a wiec na jaka maske mam zamienic 'text' ? aby byly wszelkie znaki wziete pod uwage?
atay
string rozpoczyna sie zawsze
BORDER=0><B>
a konczy
</B></A>
tyle ze nie bardzo rozumiem istotę działania ereg, chcę wyodrębnić ten text, bez tych ozdobników, które wyzej wymienilem
adwol
Cytat
mam string typu: 'bla ble blue <a href="bla ble blu">BLA BLE BLU</a> bla ble blue'
text bla ble blu codziennie się zmienia, więc do niego nie mogę się podpiąć, każdy z nich jest oczywiście innym stringiem. A mi zależy wyciągnąc tylko BLA BLE BLU. Ja to mam talent do wyjasniania smile.gif

[php:1:82969033d3]<?php
preg_match_all('|<a href=".*?">(.*?)</a>|', $s, $m);
print_r($m[1]);
?>[/php:1:82969033d3]
adwol
Cytat
no wlasnie problem w tym ze nie tekst nie bedzie zawsze taki sam - a wiec na jaka maske mam zamienic 'text' ? aby byly wszelkie znaki wziete pod uwage?

[php:1:ebb982e82c]<?php
$s = preg_replace('|<tag>(.*?)</tag>|', '<innytag>1</innytag>', $s);
?>[/php:1:ebb982e82c]
wallace
dzieki snitch.gif dziala :-) musze popracowac nad pregami, wydaja sie prostsze i o wiekszych mozliwosciach niz eregi snitch.gif dzieki
spuavick
ok to ja mam inny problem... chociaz podobny dlatego nie zakladam nowego watku hm chodzi o to iz...
posiadam linki w formie <a href="/cos/tam.php"> a takze pojawic sie moze cosik inszego np src="/jakis_obrazek.jpg"> i chodzi o to, aby przed tym wzglednym adresem podac adres internetowy, ktory jest wyciagniety ze zmiennej...
poki co zajalem sie src ale efektu nie widac :/
  1. <?php
  2. $zajawka = preg_replace('|src=\"(.*?)\">|', 'src=\"'.$adres_strony.'1\"',$zajawka);
  3. ?>
jednak to nie zmienilo adresu na sciezke bezwzgledna mimo iz zmienna $adres_strony jest zdefiniowana hm cos jest zatem skopsane, tylko nie wiem co :/
Dodam, ze nawiasy zapisane sa jako &quot; wiec zastosowalem takze funkcje str_replace, ale i to na nic sie zdalo hm wiec pojecia nie mam co jest grane...
  1. <?php
  2. $zajawka = str_replace(&#092;"src=&quot;\",\"src=&quot;\".$adres_strony,$zajawka);
  3. ?>
-------------------------------------------
OK ze str_replace sie uporalem...
jednak co z preg_replace... chodzi bowiem o to iz aktualnie posiadam takie cosik
  1. <?php
  2.  
  3. $zajawka = str_replace('src=\"','src=\"'.$adres_strony,$zajawka);
  4. $zajawka = str_replace('href=\"','href=\"'.$adres_strony,$zajawka);
  5. $zajawka = str_replace('value=\"','value=\"'.$adres_strony,$zajawka); //jesli pojawi sie obiekt we flashu;)
  6.  
  7. ?>
i jak to wszystko skrocic...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.