Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL i PHP] podliczanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rico_ds
Witam,
mam kolumnę o nazwie np. k1, w tej kolumnie są wartości np. war1, war, 2, war,3. Te wartości powtarzają się co jakiś czas, jak obliczyć ile razy dane wartości występują? Wiem, że przez count, ale nie wiem dokładnie jak to zrobić. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Mary$
to jest Twoje zapytanie:
  1. SELECT count(*) FROM `tabela` WHERE k1 = "war1"

lub
  1. SELECT count(*) FROM `tabela` GROUP BY k1

Swoja drogą poczytaj sobie http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/counting-rows.html - drugi wynik w Google...
Rico_ds
No tak, ale co zrobić w przypadku gdy w te pola różne osoby mogą sobie dopisywać różne wartości
np. użytkownik A wpisał: war 1 i war23, ale w tej tabeli jest tego znacznie więcej i podpisane pod różnych użytkowników. Więc jak napisać kod, aby zostały pokazane tylko te wartości wpisane przez użytkownika A i aby została obliczona ilość ich występowania?
kossa
musisz mieć dodatkową kolumnę z np. id_użytkownika albo dodatkową tabele którą połączysz w zapytaniu joinem, tabela z kolumnami: id_rekordu_z_tabeli_z_wartosciami i kolumna z id_usera

Łukasz
Rico_ds
no jest kolumna client_id w tej samej tabeli. Czyli to będzie tak:
  1. SELECT count(*) FROM `tabela`WHERE client_id=".$user." GROUP BY k1

i jeszcze jedno pytanko o podliczenie. Mam kod
  1. <?php
  2. $gosc['sniadanie']=INC->DB_Result($results3,$i,"sniadanie");
  3.  if ($gosc['sniadanie'] == 1 and $gosc['sniadanie'] == $gosc['nazwa']) echo $gosc['koszt'];
  4.  $gosc['obiad']=INC->DB_Result($results3,$i,"obiad");
  5.  if ($gosc['obiad'] == 1 and $gosc['obiad'] == $gosc['nazwa']) echo $gosc['koszt'];
  6.  $gosc['kolacja']=INC->DB_Result($results3,$i,"kolacja");
  7.  if ($gosc['kolacja'] == 1 and $gosc['kolacja'] == $gosc['nazwa']) echo $gosc['koszt'];
  8. ?>

czy to nie powinno być napisane jakoś na zmiennych, żeby obliczyć koszt całościowy??

Napisałem
  1. <?php
  2. $results = $INC->DB_Query("select COUNT(*) from ".DB_MEL." where client_id='".$user."' GROUP BY pokoj;");
  3. ?>
to pokazuje mi
"Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}' in /mods/klient/admin.php on line 2448."
Gdzie to nie jest powiązane z tym co robie. Przed dodaniem tego zapytania do bazy wszystko działało. O co chodzi??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.