Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] [HTML] Generowanie listy nie trybi :(
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
uzzy
Witojcie,
Chcę z danych w bazie wygenerować listę wypunktowaną i nie wiem czemu nic mi się nie wyświetla, skoro zapytanie wpisane bezpośrednio w SQLu daje wyniki, może ktoś szybko rzuci okiem na kod i podpowie coś, bo póki co jestem NOOB'em i nie mogę znaleźć rozwiązania. Oto mój plik:

1. <? include ("connect.php"); ?>
  2. <?
  3.  
  4. polaczenie();
  5. $pytanie = "SELECT id , nazwa FROM ubezpieczenia ORDER BY nazwa ASC";
  6. $zrob = mysql_query ($pytanie);
  7. $row = mysql_fetch_array($zrob);
  8.  
  9. print ("<ul>n");
  10. while ($row = mysql_fetch_array($zrob)) {
  11. print ("t<li>".$row[nazwa]."</li>n");
  12.  }
  13. print ("</ul>n");
  14.  
  15. ?>

plik connect.php działa bez zarzutu.

Acha chcę żeby odczytywało z bazy id i nazwę, ale na liście będzie tylko nazwa. Id użyje w innym miejscu z którym mam też problem. Chcę użyć tego samego zapytania do wygenerowania pola kombi, ale to już inna historia.

Dzięki za cierpliwość.
Neeke
Cytat(uzzy @ 25.03.2007, 23:29:47 ) *
  1. <?php
  2. <li>".$row[nazwa]."
  3. ?>

czasem tez mialem takie problemy... ale nauczylem sie ze tablicach najlepiej uzywac...

1. <?php
  2. <li>".$row['nazwa']."
  3. ?>

niewglebialem sie o takiej poze niemysle juz zabardzo... ale powinno pomuc
uzzy
biggrin.gif Jasne, dzięki wielki już działa. Jednak na początku to głupie błędy człowiek robi.

Rkingsmiley.png
Cienki1980
Uprzedzam kolejne pytanie "Nie wyświetla mi się pierwszy rekord z bazy" - wywołujesz dwa razy mysql_fetch_array().

Pierwszy raz w linii 7 a potem w warunku. Zostaw tylko to wywołanie w warunku i będzie lepiej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.