Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Struktura formularza przechowywana w MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mihaup
Witam,
ostatnio mysle nad stworzeniem systemu ogloszen motoryzacyjnych. Oczywiscie, pierwsze co mi przyszlo na mysl, to stworzenie tabel dla kazdego typu pojazdu:

osobowe(idPojazdu, idMarka, idModel, przebieg, moc, ... )

Niedogodnosci takiego rozwiazania to:
  • Brak możliwości definiowania opisu dla danego pola, np. stworze pole "moc" i che do niego przypisac opis "Moc slinki wyrażona w km"
  • Koniecznosc tworzenia tabeli dla kazdego nowego typu pojazdu, np. osobowe, ciezarowe, motocykle
W zwiazku z powyzszym, wymyslilem, że utworzę tabele:

typyPojazdow(idTyp, nazwa)
oraz
pola ( idPole, idTyp, nazwa, opis, typ, referencja ) //tabela opisujaca jakimi parametrami opisuje dany typ pojazdu

gdzie:
typyPojazdow.nazwa - nazwa typu pojazdu, np. ciezarowe, osobowe, motocykle
pola.nazwa - nazwa pola, np. moc, przebieg
pola.opis - slowny opis danego pola, np. dla nazwy "moc" - "Moc silnika wyrazona w km"
pola.typ - typ danego pola, typy jak w MySQL, text, int, itd..., np. dla pola.nazwa = "moc" - mediumint
pola.referencja - jezeli dane pole wymaga danych z innej tabeli, tu wpisujemy nazwe tabeli zawierajaca te dane. Np. dla pola.nadwozie pobierane by byly mozliwe typy nadwozii z tabeli wskazanej w polu referencja.

Generalnie chce: zdefinowac w bazie danych typy pol dla poszczegolnych typow pojazdu. Na podstawie tego wygenerowac dynamicznie forularz html ktorego wynik nastepnie poleci do DB.

Pomysl wydaje mi sie w miare dobry, ale nie wiem czy jest wykonalny... Zrodzilo mi sie w glowie kilka problemow juz na samym poczatku: jak zbudowac zaleznosc miedzy pola.typ a wartoscia wpisana do tego pola? Jaki typ danych ( varchar questionmark.gif ) powinna miec kolumna "typ"? W zasadzie w trakcie pisania tego posta zwiatpliem w wykonalnoscia i sens tego rozwiazana, ale mam nadzieje, ze mniej wiecej przedstawilem naczym polega moj problem. W skrocie:
Jak opisac formularz html w bazie sql i przechowywac jego wartosci?
grendolf
zanim napiszesz mozesz spytac mnie na gg tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.