Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Przyrównanie do zera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dellfio
Czemu

if(0=="zero"){echo'zero';}

daje "zero", natomiast

if(1=="jeden"){echo'jeden';}

oraz

if(0==="zero"){echo'zero';}

nie spełnia warunku ?

Czy chodzi jedynie o zmienne tekstowe, i czy wszystko co nie jest liczbą jest zerem ?
nospor
if(1=="jeden"){echo'jeden';}
dobre biggrin.gif
a jak bys napisal po rusku "jeden" to też php mialby kumac ze to jest to samo co 1?

if(0=="zero"){echo'zero';} jest prawdziwe, gdyz tekst "zero" rzutowany jest na inta, a tekst po zrzutowaniu to 0, wiec 0==0. rownie dobrze zamiast "zero" moze tam byc "alamakota"

if(0==="zero"){echo'zero';}
=== porownuje oprocz wartosci rowniez typ, a tutaj jedno to liczba, a drugie to string

ps: przenosze
mike
To są właśnie chore cechy PHP.
To co napisał ~nospor to prawda:
Cytat(nospor @ 28.03.2007, 15:30:18 ) *
(...) a tekst po zrzutowaniu to 0, wiec 0==0. rownie dobrze zamiast "zero" moze tam byc "alamakota"
ale pamiętaj, że różnica pojawi się przy stringu "10kotówMaAla" tongue.gif
nospor
Cytat
ale pamiętaj, że różnica pojawi się przy stringu "10kotówMaAla"
czemu? wowczas bedzie 0==10 co rowniez nie bedzie prawdą tongue.gif

Cytat
To są właśnie chore cechy PHP.
eee tam, mi by w zyciu nawet do glowy nie przyszlo porownywac 1=="jeden", 2=="dwa". nie wiem skad ten pomysl winksmiley.jpg

edit:
http://pl.php.net/manual/pl/language.opera....comparison.php
http://pl.php.net/manual/pl/language.types...ring.conversion
dellfio
a jak bys napisal po rusku "jeden" to też php mialby kumac ze to jest to samo co 1?
Tyle że to nie jest przykład funkcjonalny, a czysta merytoryka.
Wiadomo że nie chodzi o przyrównanie do tekstu po to by przyrównać, a tylko by pokazać różnicę, że 0 przyrównane do "zero" daje zero, a 1 do "jeden" nie daje.

gdyz tekst "zero" rzutowany jest na inta, a tekst po zrzutowaniu to 0, wiec 0==0. rownie dobrze zamiast "zero" moze tam byc "alamakota"

Dodkładnie o to mi chodziło, lub "kiedy na całej linii pojawi się potęga to otrzymamy koło graniaste".

=== porownuje oprocz wartosci rowniez typ, a tutaj jedno to liczba, a drugie to string

I o tę funkcjonalność również.

ps: przenosze

Co proszę ?
Kalosze ?
Ja kaloszy proszę pana nie nosze.
No może w zimie, ale tylko po trosze.

Cytat
eee tam, mi by w zyciu nawet do glowy nie przyszlo porownywac 1=="jeden", 2=="dwa". nie wiem skad ten pomysl

Jak to skąd ?
Z głowniny.
Nie zastanawiałeś się nigdy jakie życie było by proste gdyby zamiast kalkulatorów były maszyny do pisania, a zamiast poduszkowców przewinięty na lewą stronę naleśnik ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.