Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql]Sortowanie wyników A | B | C itd.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Władek
Chce zrobic takie sortowanie że mam u góry strony belkę "| A | B | C |" no i jak kliknę np na A to wyświetla mi wynik zaczynające się na A w danej kolumnie jakie ma wyglądac takie zapytanie do bazy danych ?
andy84
Cytat(Władek @ 29.03.2007, 20:17:48 ) *
Chce zrobic takie sortowanie że mam u góry strony belkę "| A | B | C |" no i jak kliknę np na A to wyświetla mi wynik zaczynające się na A w danej kolumnie jakie ma wyglądac takie zapytanie do bazy danych ?

jak dobrze rozumiem mozesz to zrobic korzystajac z LIKE i tzw dzikiej karty (wildcard)

np:
SELECT test FROM table WHERE test LIKE 'v%'

w MySQL, % jest wlasnie tak zwana wildcard

tak wyglada przyklad do sortowania przy pomocy V reszte dorob sam - nie powinno byc problemu
Władek
Dzięki za pomoc ale mam jeszcze jeden problem bo chce żeby pokazywało tylko te rekordy w których status jest równy ok biggrin.gif
Próbowałem tak :
  1. <?php
  2. SELECT * FROM jp_slownik WHERE status='ok' AND slowo LIKE '$litera%' ORDER BY slowo ASC
  3. ?>

Ale to zapytanie jest błędne i właśnie nie mam pojęcia jak wstawic ten warunek "WHERE status='ok' " do tego zapytania żeby działało blinksmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.