Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] Do czego się nadaje?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
athabus
Zastanawiam się nad nauką Symfony, żeby porównać go z ZF - chciałbym poznać 2 skrajne podejścia do ideii frameworka.

Ale czytając dokumentację doczytałem się, że nie jest to framework dedykowany do hostingów dzielonych i się teraz zastanawiam czy to znaczy:
- "lepiej działam gdy jestem na dedyku" czy "działam tylko na dedyko"\

Innymi słowy zakładając, że przeznaczeniem aplikacji są zwykłe konta a nie dedyki czy jest sens pisać je w symfony?

Konkretnie chodzi mi o to zdanie:

Cytat
As a side note, symfony is not optimized to run efficiently on a shared server where PHP scripts can run only in Common Gateway Interface (CGI) mode.
nrm
przecież wyraznie pisza o php biegajacym pod cgi?!

(o symfony nie pisze bo jestem nieobiektywny biggrin.gif )
athabus
W sumie piszą, ale tak z kontekstu całego tekstu wywnioskowałem, że generalnie symfony jest przeznaczone dla dużych sajtów stojących na wydzielonym serwerze, dlatego wolę zapytać tych co już używali, zanim zainwestuje swój czas w ten projekt.

OT od razu jak dostałem powiadomienie o tym, że odpisałeś w temacie myślałem, że zbluzgasz symfony, a tu nic tongue.gif
nrm
spox, nie mam zamiaru winksmiley.jpg

a swoją drogą to dobrze, że sami twórcy Symfony wiedzą, że ich fw to chyba najwolniejszy fw ze wszystkich dostępnych.

co do twoich wniosków: "duże sajty na wydzielonym serwerze" - dla mnie dosyć niefortunnym jest wykorzystwanie softu dla na prawdę dużego serwisu, który sam ostrzega, że może być nieciekawie bez porzadnej maszyny winksmiley.jpg

ale piszesz, że ciebie SF interesuje ze wzgledu na nauke - w takim razie nie masz problemu z wydajnoscia, mozesz sie pobawic.
empathon
Nie wiem skąd pomysł, że aplikacje w SF nie będzie działać na hostingu dzielonym.
Zresztą nigdzie w dokumentacji nie widziałem uwag takiego typu jak piszesz.
SF na maszynie developerskiej musi być zainstalowana jako moduł PEAR ( no można pisać też na sandbox'ie ale to mija się z celem ). Dzięki temu z konsoli dostępne są generatory dzięki którym łatwo tworzy się projekty, aplikacje i moduły i ich podstawowa strukturę. Przy przenoszeniu aplikacji na host używa się polecenia freeze które kopiuje potrzebne pliki fw do katalogu aplikacji i uniezależnia ja całkowicie.
Struktura katalogów też chyba nie może być przyczyna bo a. ) umiejscowienie wszystkich plików jest w pełni konfigurowalne b. ) co za problem ustawić domene na katalog /web/ gdzie znajdują się front controllery ?
dr_bonzo
Cytat
As a side note, symfony is not optimized to run efficiently on a shared server where PHP scripts can run only in Common Gateway Interface (CGI) mode.

Doczytajcie druga czesc zdania, o CGI.
Przy uruchamianiu skryptow przez CGI za kazdym razem uruchamiany jest interpreter PHP co zajmuje "sporo" czasu w porownaniu do mod_php apacha.
pawel_k
Cytat(normanos @ 31.03.2007, 22:56:59 ) *
a swoją drogą to dobrze, że sami twórcy Symfony wiedzą, że ich fw to chyba najwolniejszy fw ze wszystkich dostępnych.

http://devzone.zend.com/node/view/id/1118 - link z bloga konkurencji winksmiley.jpg
Cytat
With Yahoo! Bookmarks having 20 million users and available in 12+ languages - symfony definately has something to celebrate.
nrm
na serwerach Yahoo to pewnie i phpBB by przemo dla 20 milionów można by postawić... a nawet dwa biggrin.gif Chyba największe forum na świecie chodzi na phpBB, czy to jednocześnie jest wyznacznik wydajności tego skryptu? nie. Możliwości szeroko pojętej webdeveloperki Symfony nikt nie odmawia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.