mam nastepujacy problem:
za pomoca formularza mam wprowadzic dane do bazy. niektore dane (z innych tabel) musze uprzednio pobrac. przedstawie moze fragment skryptu:
<?php $imie=$_POST['imie']; $nazwisko=$_POST['nazwisko']; //teraz pobieram identyfikator z innej tabeli: $pytanie="select cos_id from xyz where cos=cos;"; { foreach ($row as $data) $cos_id=$data ; // w tym miejscu do zmiennej cos_id przypisuje identyfikator wyciagniety z innej t
abeli, ktory potem musze wstawic do mojej glownej tabeli } //i teraz wstawiamy dane do wlasciwej tabeli $pytanie="insert into glowna (imie, nazwisko, cos_id) values ('".$imie."', '".$nazwisko."', '"$cos_id'");"; $wynik=pg_query($polaczenie, $pytanie); ?>
dostaje jednak komunikat:
Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: invalid input syntax for integer: "" " title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
nie wiem czemu.. oczywiscie tabela 'glowna' zawiera rowniez pole 'id', jednak jest ono typu serial, wiec samo sie zwieksza. poza tym nawet jesli probowalam cos takiego:
<?php $pytanie="insert into glowna (id, imie, nazwisko, cos_id) values (1,'".$imie."', '".$nazwisko."', '"$cos_id'");"; $wynik=pg_query($polaczenie, $pytanie); ?>
to nadal problem byl ten sam..
ma ktos z Was moze pomysl z czym moze byc problem??