Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]->[gd2] bląd
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Neeke
Witam.

Mam problem z plikiem w którym jest wykorzystywana biblioteka GD2. Mam dopuszczoną wage pliku na 1 mb a gdy wzucam plik o wadze 400kb juz mi system siada.... moim oczom ukjazuje się taki błąd

Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 4096 bytes) in D:\SERWER\VertrigoServ\www\wykonanie_dodaj_fotografie.inc.php on line 75

wiem ze Tu chodzi o wage pliku... poniżej umieszcze zródła byście mogli mi pomuc.

To jest Formulaż:

1. <FORM name=Form_upload ENCTYPE="multipart/form-data" ACTION="index.php" METHOD=POST>
  2. <INPUT TYPE="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="1000000">
  3. <INPUT TYPE="hidden" name="k_kto" value="<? echo($k_kto); ?>">
  4. <INPUT TYPE="hidden" name="ord" value="wykonanie_dodaj_fotografie">
  5.  
  6. Foota do wysłania:<br>
  7. <INPUT class=form NAME="k_userfile" value="" TYPE="file"><br><br>
A to plik obsługujący go: ($nplik) to fotka na której robiona jest operacja...

1. <?php
  2. if ((is_uploaded_file($k_userfile))and(($k_userfile_type == 'image/pjpeg')or($k_userfile_type == 'image/jpeg'))) {
  3. $result = pytanie_sql("SELECT max(id) from fotki");
  4. $row = mysql_fetch_array ($result);
  5. $idz=$row[0]+1;
  6. $nplik="$idz.jpg";
  7. copy($k_userfile, "fotki/org/$nplik");
  8. $opliku=getimagesize("fotki/org/$nplik");
  9.  
  10. if ($opliku[0]>$opliku[1]) {$nowy_w=100;$nowy_h=100/$opliku[0]*$opliku[1];}
  11. else {$nowy_w=100/$opliku[1]*$opliku[0];$nowy_h=85;}
  12.  
  13. $src_img=ImageCreateFromJpeg("fotki/org/$nplik");
  14. if ($cfg_gd==2) $dst_img=ImageCreateTrueColor($nowy_w,$nowy_h); // wymagane GD 2.0
  15. if ($cfg_gd==1) $dst_img=ImageCreate($nowy_w,$nowy_h); // wymagane GD 1.0
  16. ImageCopyResized($dst_img,$src_img,0,0,0,0,$nowy_w,$nowy_h,ImageSX($src_img),ImageSY($src_img)); 
  17. ImageJpeg($dst_img,"fotki/mini/$nplik",85);
  18.  
  19. if ($opliku[0]>540)
  20.  {
  21.  if ($opliku[0]>$opliku[1]) {$nowy_w=540; $nowy_h=540/$opliku[0]*$opliku[1];} 
  22.  else {$nowy_w=540/$opliku[1]*$opliku[0]; $nowy_h=540;}
  23.  }
  24. else {$nowy_w=$opliku[0]; $nowy_h=$opliku[1];} 
  25.  
  26.  
  27.  $src_img=ImageCreateFromJpeg("fotki/org/$nplik");  // to jest 75 linnia
  28.  
  29.  
  30. if ($cfg_gd==2) $dst_img=ImageCreateTrueColor($nowy_w,$nowy_h); // wymagane GD 2.0
  31. if ($cfg_gd==1) $dst_img=ImageCreate($nowy_w,$nowy_h); // wymagane GD 1.0
  32. ImageCopyResized($dst_img,$src_img,0,0,0,0,$nowy_w,$nowy_h,ImageSX($src_img),ImageSY($src_img)); 
  33. ImageJpeg($dst_img,"fotki/big/$nplik",85);
  34. ?>

Bardzo prosze o pomoc...

A dodam ze na serwerze działa ten skrypt a u mnie na localu wlasnie takie zeczy sie dzieja...

z góry serdecznie dziękuje...
Siner
W pliku php.ini zwiększ "memory_limit"
Był na forum nie raz...
Neeke
Cytat(Neeke @ 2.04.2007, 12:25:40 ) *
Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 4096 bytes) in D:\SERWER\VertrigoServ\www\wykonanie_dodaj_fotografie.inc.php on line 75

tak Wiem ze w php.ini jest ta mozliwosc ustawienia ale jak bys przeczytal to bys dostrzegł ze maxymalna waga pliku jest ustawiona na 8M a ja wzucam plik 400kb....
nospor
Cytat
ak Wiem ze w php.ini jest ta mozliwosc ustawienia ale jak bys przeczytal to bys dostrzegł ze maxymalna waga pliku jest ustawiona na 8M a ja wzucam plik 400kb....

A ty jakbys przeczytal to bys dostrzegl, ze mowa tu o pamięci a nie o pliku tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.