Mam problem z plikiem w którym jest wykorzystywana biblioteka GD2. Mam dopuszczoną wage pliku na 1 mb a gdy wzucam plik o wadze 400kb juz mi system siada.... moim oczom ukjazuje się taki błąd
Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 4096 bytes) in D:\SERWER\VertrigoServ\www\wykonanie_dodaj_fotografie.inc.php on line 75
wiem ze Tu chodzi o wage pliku... poniżej umieszcze zródła byście mogli mi pomuc.
To jest Formulaż:
A to plik obsługujący go: ($nplik) to fotka na której robiona jest operacja...
<FORM name=Form_upload ENCTYPE="multipart/form-data" ACTION="index.php" METHOD=POST> <INPUT TYPE="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="1000000"> <INPUT TYPE="hidden" name="ord" value="wykonanie_dodaj_fotografie"> Foota do wysłania:<br> <INPUT class=form NAME="k_userfile" value="" TYPE="file"><br><br>
<?php if ((is_uploaded_file($k_userfile))and(($k_userfile_type == 'image/pjpeg')or($k_userfile_type == 'image/jpeg'))) { $result = pytanie_sql("SELECT max(id) from fotki"); $idz=$row[0]+1; $nplik="$idz.jpg"; if ($opliku[0]>$opliku[1]) {$nowy_w=100;$nowy_h=100/$opliku[0]*$opliku[1];} else {$nowy_w=100/$opliku[1]*$opliku[0];$nowy_h=85;} $src_img=ImageCreateFromJpeg("fotki/org/$nplik"); if ($cfg_gd==2) $dst_img=ImageCreateTrueColor($nowy_w,$nowy_h); // wymagane GD 2.0 if ($cfg_gd==1) $dst_img=ImageCreate($nowy_w,$nowy_h); // wymagane GD 1.0 ImageCopyResized($dst_img,$src_img,0,0,0,0,$nowy_w,$nowy_h,ImageSX($src_img),ImageSY($src_img)); ImageJpeg($dst_img,"fotki/mini/$nplik",85); if ($opliku[0]>540) { if ($opliku[0]>$opliku[1]) {$nowy_w=540; $nowy_h=540/$opliku[0]*$opliku[1];} else {$nowy_w=540/$opliku[1]*$opliku[0]; $nowy_h=540;} } else {$nowy_w=$opliku[0]; $nowy_h=$opliku[1];} $src_img=ImageCreateFromJpeg("fotki/org/$nplik"); // to jest 75 linnia if ($cfg_gd==2) $dst_img=ImageCreateTrueColor($nowy_w,$nowy_h); // wymagane GD 2.0 if ($cfg_gd==1) $dst_img=ImageCreate($nowy_w,$nowy_h); // wymagane GD 1.0 ImageCopyResized($dst_img,$src_img,0,0,0,0,$nowy_w,$nowy_h,ImageSX($src_img),ImageSY($src_img)); ImageJpeg($dst_img,"fotki/big/$nplik",85); ?>
Bardzo prosze o pomoc...
A dodam ze na serwerze działa ten skrypt a u mnie na localu wlasnie takie zeczy sie dzieja...
z góry serdecznie dziękuje...