Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML/PHP] Wyświetlanie kodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
servs
Witam!

Mam problem ponieważ chcę wyświetlić kod html który kryje się pod zmienną DESC i oczywiście jest zmienny...
jak wpisuję echo $_POST['DESC'] to niestety wyświetla mi ssię już zainicjowany kod a ja potrzebuję treść kodu... Jak to napisać?

Pozdrawiam!
Siner
poprzez: echo htmlspecialchars($_POST['DESC'] );
BiRetis
A jakbyś go chciał jeszcze pokolorwać to zajrzyj sobie tutaj :]

http://www.ewanmellor.org.uk/chip.html
Zeman
jest też fajna darmowa bodajże biblioteka jeśli chce Pan mieć z kolorowaniem składni - google + "geshi"
servs
Cytat(Siner @ 5.04.2007, 21:37:36 ) *
poprzez: echo htmlspecialchars($_POST['DESC'] );

no tak... tylko że to daje mi tylko < > a dajmy na to że w bazie mam <p>wlazł</p> to bede miał <<p>wlazł</p>> czyli totalny bezsens... oczywiście dodaje poi raz kolejny że wartość w bazie jest zmienna i nie zleży ode mnie bo usunąć z bazy < na początku i na końcu to nie problem ale zmieniać to co 5 sekund 24h/dobe to raczej nie wykonalne... więc potrzebuje coś konkretnego...
Kicok
Nie używaj funkcji htmlspecialchars" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual przed wprowadzaniem danych do bazy,
tylko po pobraniu danych z bazy a przed ich wyświetleniem.

I na pewno htmlspecialchars() nie zamienia "<p>wlazł</p>" na "<<p>wlazł</p>>". Popatrz się w źródło strony lub zerknij do manuala, to będziesz wiedział co ona robi.
servs
tzn może tak... na razie to testuję... i jak widać zmienna pochodzi z posta bez używania bazy danych. jednak tak jak mówie jak jest <p>wszedł</p> to mi wychodzi <<p>wszedł</p>> a jak jest wszedł to wyświewtla się <wszedł> także nie wiem... a w manualu... pisze że powinno być ok... ale niestety nie jest. jest może do tego jeszcze jakaś inna fuknkcja?

tzn może pokaże jak to wygląda w kodzie...
  1. &lt;p align=&quot;center&quot;&gt;&lt;/p&gt;&lt;<?php echo htmlspecialchars($_POST['name'] ); ?>&gt;&lt;/p&gt;<br>

to tak jakby wywalało mi te nawiasy w początku i końca php... nie wiem już o co tu chodzi...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.