Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/MYSQL] select - długość
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lopez86
Jak wyświetlić rekordy które mają np. długość powyżej 2 w SQl stosuje się len() ale w mysql nie działa
nospor
Cytat
w SQl stosuje się len() ale w mysql nie działa

myslisz ze manual gryzie?
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/string-functions.html
i sobie poszukaj tongue.gif
lopez86
hehe nie znalazłem tego manuala a szukałem w google - a mam jeszcze jedno pytanie czy można np. (bo funkcji nie znalazłem takiej) zrobić zapytanie np. wybierz wiersze w których tekst zawiera dany string czy rekord ma tekst124 a ja wpisuje select kolumna where kolumna2 zawiera "tekst" i wtedy dostaję w odpowiedzi tekst124 ? Czt też można robić tylko porównania dokładne w przypadku stringów questionmark.gif
Cienki1980
Zajrzyj raz jeszcze do tego manuala i poszukaj dokładniej. Jest taka funkcje .. dla ułatwienia powiem, że zaczyna się na literę L.... i w Twoim przypadku będzie wymagała dodatkowych znaczników w postaci %
lopez86
czyli "LIKE '%cos%' , cienki proszę daj jakiś przykład smile.gif
Cienki1980
Właśnie takowy przykład podałeś.
Tak właśnie działa LIKE z % %
lopez86
Okey kumam zadręczę was i ciebie cienki pytaniami hehe smile.gif ale mam w bazie 3 miliony rekordów stworzone indeksy czy takie porównania z like bardzo wpłyną na spowolnienie wyszukiwania selectem questionmark.gif
rojmarek
Cytat(lopez86 @ 6.04.2007, 21:15:53 ) *
Okey kumam zadręczę was i ciebie cienki pytaniami hehe smile.gif ale mam w bazie 3 miliony rekordów stworzone indeksy czy takie porównania z like bardzo wpłyną na spowolnienie wyszukiwania selectem questionmark.gif

to wez sobie puść przykładowo kilka zapytań i zmierz czas...
jak na moj zapytnie
  1. SELECT * FROM `costam` WHERE `text` LIKE '%blabla%'

bedzie z 10 razy wolniejsze niż np
  1. SELECT * FROM `costam` WHERE `text`='blabla'
Ociu
Strasznie spowalnia smile.gif
Temat: wyszukiwarka
lopez86
rzeczywiście spowalnia i to bardzo (za bardzo żeby like używać w moim przypadku) , dzięki za pomoc wszystkim
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.