Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poprawność zapisu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
webdice
Witam, ostatnio zastanawiałem się jak powinny być poprawnie napisane zapytania SQL, widziałem wiele różnych formatów zapisu, ale nie znalazłem które są poprawne (być może wszystkie), chodzi mi np. o coś takiego:

1. SELECT * FROM `tabela` WHERE `id` = '1'

Czy powinno się używać ` (odwrócone apostrofy), jeśli tak to kiedy, tak samo czy dane numeryczne i alfanumeryczne powinny być między apostrofami.

Pozdrawiam Piotrek.
pbnan
Co do liczb - MySQL wisi to, czy zapiszesz z apostrofami, czy bez. Co innego teksty - powinny być zawsze w apostrofach.

Ogółem zaleca się korzystanie z apostrofów - pewne zabezpieczenia przed niektórymi atakami (SQL Injection?).
webdice
MySQL tak samo wisi czy nazwa tabeli jest między `, ale mi chodzi o to jak jest poprawnie, czy istnieją jakieś normy, standardy z tym związane.
Kicok
Nazwy kolumn/tabel zapisuje się w odwróconych apostrofach gdy:
1. Składają się z kilku wyrazów
2. Są identyczne jak słowa kluczowe SQL'a

np.:
  1. SELECT `from`, `where` FROM `jakas tabela`

Natomiast liczb nie powinno się zapisywać w apostrofach ze względów wydajnościowych. Serwer baz danych interpretuje '1' jako tekst i musi konwertować go na liczbę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.