Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] #1406 - Data too long for column 'kolumna' at row 1
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
bogdan89
Natknąłem się na ten problem podczas tworzenia tabeli w MySQL.

Mam MySQL 5.0.37

struktura mojej tabeli:
  1. CREATE TABLE `news` (
  2. `id` int(5) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. `autor` varchar(15) NOT NULL,
  4. `temat` varchar(240) NOT NULL,
  5. `tresc` text NOT NULL,
  6. `data` datetime NOT NULL,
  7. PRIMARY KEY (`id`)
  8. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2;

problem mój polega na tym, że gdy do pola `tresc` wpisze jakis tekst, ktory bedzie zawierał polskie znaki (ó, ł, ś itp.), to PhpMyAdmin wywala mi błąd:
#1406 - Data too long for column 'tresc' at row 1

do wszystkich innych pól tekstowych można wpisywać polskie znaki i błędów nie ma... błąd pojawia się jedynie przy kolumnie 'tresc'.

Aha... Szukałem długo informacji o tym błędzie i na każdym forum temat zaczyna się, ale nigdy nie konczy, albo ludzie mówią po prostu, że wystąpiło za dużo znaków.
Jarod
Poszukaj na tym forum bo ja kiedyś (może ktoś inny) też o tym wspominał. Nie pamiętam rozwiązania..
bogdan89
dziwne jest to, że problem występuje tylko w PHPMyAdmin. Nie wiem, moze mam zle poustawiane cos tam...

Zabrałem sie za pisanie funkcji obsługujących tą baze danych... i jak zwykle przy połączeniu z bazą danych dodałem
  1. <?php
  2. mysql_query('SET NAMES latin2');
  3. ?>

za pomocą tych moich funkcji można dodawac i edytować rekordy bez żadnych problemów.

wiec juz wiem przynajmniej, ze to cos z konfigiem PMA.
ale dzieki ;]
Jarod
Pewnie problem z kodowaniem phpmyadmin. Problem o którym piszesz występował w moim przypadku ale ja z phpmyadmin nie korzystam. Nie pamiętam ale właśnie ustawienie kodowania chyba pomagało. Spróbuj klepać ręcznie z konsoli i zobacz czy problem się pojawia. I przejrzyj forum jeśli tego jeszcze nie robiłeś.. Troch namotane w nim jest ale pewnie znajdziesz rozwiązanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.