Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/HTML] Przesyłanie danych,przycisk graficzny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Biker
Witam.

Próbując stworzyć własną stronę natknąłem się na pewien problem. Otóż chciałbym przesłać metodą POST poprzez formularz z pliku html do php, z tym że powinny być przesłane tylko dane przypisane odpowiedniemu przyciskowi - grafice. Wiem ze można by to zrobić na pływającej ramce może i nawet łatwiej ale mimo to chciałbym zrobić to we wspomniany sposób. W tym co udalo mi się napisać każdy z moich przycisków jak widać na pierwszym listingu posiadam taka samą wartość "name" lecz różne wartości "value". W pliku PHP chciałbym odczytać z tabeli $_POST właśnie ten "value" którego przycisk został wciśnięty i korzystając z funkcji warunkowych wygenerować odpowiedni napis. Jeśli to co napisałem jest niejasne postaram się w razie potrzeby sprecyzować. Poniżej dodaje listingi - plik html i skrypt php. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

1. <form action="go.php" method=post>
  2. <table width="50" height="320" border=0 align="center" cellspacing="0" cellpadding="0" bordercolor="white">
  3.  
  4. <tr><td align="center"><input type='image' name='przyc1' value='start' [right]src="main_1.gif" border="0" alt="START"
  5. onmouseover="this.src='main_2.gif'" onmouseout="this.src='main_1.gif'"/>
  6. [/right] </td></tr>
  7.  
  8. <tr><td align="center"><input type='image' name='przyc1' value='o_mnie' s[right]rc="pyt_1.gif" border="0" alt="O MNIE"
  9. onmouseover="this.src='pyt_2.gif'" onmouseout="this.src='pyt_1.gif'" />[/right]
  10. </td></tr>
  11.  
  12. <tr><td align="center"><input type='image' name='przyc1' value='kontakt' [right]src="kont_1.gif" border="0" alt="KONTAKT"
  13. onmouseover="this.src='kont_2.gif'" onmouseout="this.src='kont_1.gif'"/>[/right]
  14. </td></tr>
  15. <tr height="160"><td></td></tr>
  16. <tr><td><tr><td align="center">
  17.  
  18. <input type='image' name='przyc1' value='enter' src="rad_1.gif" border="0" alt="ENTER"
  19. onmouseover="this.src='rad_2.gif'" onmouseout="this.src='rad_1.gif'"/>
  • </center></td></tr>
  • </table>

1. <?php
    2. $test = $_POST['przyc1'];
    3. ?>
    4.  
    5. <?php
    6.  
    7.  
    8. if ($test1 = 'start')
    9.  {
    10. echo " napis 1";
    11.  
    12.  }
    13.  
    14. if ($test1 = 'o_mnie')
    15.  {
    16. echo "napis 2";
    17.  }
    18.  
    19. if ($test1 = 'kontakt')
    20.  {
    21. echo "napis 3";
    22.  }
    23.  
    24. ?>
    TranceAddict
    ale napisałeś szczerze mówiąc to nie wiem czy Cie dobrze zrozumialem

1. <?php
    2.  
    3. if ($_POST['przycl'] == 'start')
    4. echo 'start';
    5. if ($_POST['przycl'] == 'o_mnie')
    6. echo 'o_mnie';
    7. if ($_POST['przycl'] == 'kontakt')
    8. echo 'kontakt';
    9.  
    10. ?>
    Biker
    Rzeczywiście tu był błąd co niestety nie zmienia faktu ze i tak nie chodzi. Wydaje mi się że problem stanowi tu samo przesyłanie po naciśnięciu odpowiedniego przycisku danych do $_POST tzn. aby była przekazywana wartość "value" tylko tego jednego przycisku który to zostanie naciśnięty...wiem masło maślane:). Dzieki za pomoc. Pozdrawiam.
    Zeman
    Można np tak:
    1. <input type="hidden" name="bb" id="bb">
    2. <input type="image" onclick="java script:getElementById('bb').value='start';">
    3. <input type="image" onclick="java script:getElementById('bb').value='o_mnie';">
    4. ...
    To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
    Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.