Próbując stworzyć własną stronę natknąłem się na pewien problem. Otóż chciałbym przesłać metodą POST poprzez formularz z pliku html do php, z tym że powinny być przesłane tylko dane przypisane odpowiedniemu przyciskowi - grafice. Wiem ze można by to zrobić na pływającej ramce może i nawet łatwiej ale mimo to chciałbym zrobić to we wspomniany sposób. W tym co udalo mi się napisać każdy z moich przycisków jak widać na pierwszym listingu posiadam taka samą wartość "name" lecz różne wartości "value". W pliku PHP chciałbym odczytać z tabeli $_POST właśnie ten "value" którego przycisk został wciśnięty i korzystając z funkcji warunkowych wygenerować odpowiedni napis. Jeśli to co napisałem jest niejasne postaram się w razie potrzeby sprecyzować. Poniżej dodaje listingi - plik html i skrypt php. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
<form action="go.php" method=post> <table width="50" height="320" border=0 align="center" cellspacing="0" cellpadding="0" bordercolor="white"> onmouseover="this.src='main_2.gif'" onmouseout="this.src='main_1.gif'"/> onmouseover="this.src='pyt_2.gif'" onmouseout="this.src='pyt_1.gif'" />[/right] onmouseover="this.src='kont_2.gif'" onmouseout="this.src='kont_1.gif'"/>[/right] <input type='image' name='przyc1' value='enter' src="rad_1.gif" border="0" alt="ENTER" onmouseover="this.src='rad_2.gif'" onmouseout="this.src='rad_1.gif'"/> </table>
<?php $test = $_POST['przyc1']; ?> <?php if ($test1 = 'start') { } if ($test1 = 'o_mnie') { } if ($test1 = 'kontakt') { } ?>