Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Problem z <?php ?>
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gallareton
Mam pytanie... jak kazac stronie stworzyc plik w stylu config.php ktory ma w srodku zmienne. Niby nic trudnego, ale jesli wpisze:
  1. $zawartosc_pliku="<?php 
  2. $zmienna="10"; 
  3. ?>"

to on zamiast uznac ?> jako zawartosc pliku ktora ma do niego wpisac uznaje mi to jako zamkniecie php... chyba rozumiecie o co chodzi ;p prosze o pomoc!
phpion
  1. $zawartosc_pliku = '<?php $zmienna="10"; ?>';
kebq
probowałeś stosować znak ucieczki "\" (backslash)?
phpion
Poczytajcie o roznicy miedzy ' a "
Gallareton
;( nie rozumiem! probuje po kolei wszytskiego nawet roznych bezsensownych rzeczy i nic nie dziala...wynik jest caly czas ten sam!
phpion
Probowales uzywac ' zamiast "?
kebq
otoz gdy uzyjemy ":
  1. <?php
  2. echo "$cos"; <- jest interpretowane przez parser, pokaze ci sie wartosc $cos
  3. ?>

a w przypadku '

1. <?php
  2. echo '$cos'; <- nie jest interpretowane przez parser, pokaze ci sie napis $cos
  3. ?>
Gallareton
tak... nic sie nie zmienilo... no chyba, ze php coder pro mi poprostu zle koloruje... mozliwe?
siemakuba
A czy nie lepiej zrobić po prostu tak:
  1. <?php
  2. $zawartosc_pliku = '<'.'?'.'php $zmienna="10"; '.'?'.'>';
  3. ?>

?

Cytat
no chyba, ze php coder pro mi poprostu zle koloruje... mozliwe?

No moment, nie działa, bo sprawdzałeś i nie działa czy nie działa bo kolorowanie podpowiada że nie działa ale nie sprawdzałeś? LOL.

pozdr.
Gallareton
dobra... zadzialalo tak jak napisal opiekun... dzieki juz se poradze... ale to naprawde jest dziwne ;p

przperaszam za niesprawdzenie czy dziala, ale wole polegac na php coderze jako nowicjusz, a ta zmiana kolorow by mi nieco przeszkadzala
phpion
biggrin.gif
A czym roznia sie te kody? biggrin.gif
  1. <?php
  2. $zawartosc_pliku = '<?php $zmienna="10"; ?>'; // moj
  3. $zawartosc_pliku = '<'.'?'.'php $zmienna="10"; '.'?'.'>'; // siemykuby ;) hehe
  4. ?>

I moze powiesz mi, ze moj nie dziala biggrin.gif
webdice
Składnią smile.gif prawdę mówiąc kod @phpion.com jest prostszy i nie utrudnia życia smile.gif
phpion
Hehe tez tak uwazam no ale! moj kod nie dziala smile.gif hehehe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.