Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Xampp i mysql 5
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
robert-0627
Witam.Wiem ,że w xampp jest z mysql jednak jest to inne niż bym chciał gdyż nie ma żadnego kursu obłsugi mysql z xampp dlatego wole normaly ekran komend (ten czarny).No i kiedy instaluje to mysql 5 to nic mi nie działa .Da się to jakoś zsynchronoizować?
tiraeth
Zapewne używasz Windowsa, więc poszukaj pliku mysql.exe w katalogu \bin, który powinien znajdować się w folderze instalacyjnym MySQL5 w XAMPPie (np. C:\Program Files\XAMPP\MySQL5\bin\). Jeżeli uruchomić ten plik z pod cmd, to powinieneś mieć możliwość korzystania z linii komend sql. Najlepiej uruchom mysql.exe tak:
Kod
mysql.exe -u uzytkownik -p

W unixach wystarczy spod terminala wprowadzić: mysql -u uzytkownik -p smile.gif

Temat powinien znajdować się w dziale Serwery WWW i tam też go przenoszę.
robert-0627
No więc wpisałem to i "System windows nie może znaleźć pliku "mysql" "upewnij się bla bla bla bla.
Następnie gdy wszedłem do c program file xamm mysql bin i kliknąłem mysql exe było tylko pip i się wyłączyło .Więc może ktoś zan inną metodę ?I jeszcze w uruchom jest opcja przeglądaj no i podałme do ścieżki tej do mysql bin też tylko pip i się wyłączyło ;(
djkret
Pod windowsem najczęściej plik serwera mysql nosi nazwę mysqld.exe Spróbuj połączyć się przez ten plik.

O ile dobrze pamiętam XAMPP jako usługę mysql odpala plik mysql-nt.exe lub podobny. Sprawdź dokładnie jaki plik mysql masz w procesach i tego wywołaj przez cmd. Powinno działać.
robert-0627
Wczoraj robiłem formata .Dzisiaj zainstalowałem xampp przestał mi działać serwer apache "Port 80 jest już zajęty" (nie wiem czym).Ktoś wie o co chodzi ?
djkret
Zapewne masz włączone skype albo inny tego typu komunikator. Odpalaj najpierw serwer a dopiero potem skype i inne komunikatory. Miałem podobny problem i tak udało mi się go rozwiązać.
robert-0627
Dzięki kolego wsystko działa.Jeszcze raz dziękuje wielki plus dla Ciebię .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.