Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: AUTO_INCREMENT i INSERT...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Sedziwoj
No więc mam tabelę:
id|numer
(uproszczona)
`id` jest AUTO_INCREMENT, mój problem to jak zrobić aby przy dodawaniu pole `numer` miało tą samą wartość co `id`?
Niby jest LAST_INSERT_ID() ale jak mam tylko jeden INSERT to mi jakoś nie działa, (co po przeczytaniu manuala mnie nie dziwi).

Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Bo pole `numer` przy dodaniu ma mieć tą samą wartość co `id` ale potem może się zmieniać (a przecież `id` nie będzie).
skowron-line
To wyciagnij selectem i sprawdz ile rekordow zwroci jezeli wiecej niz jeden to w zapytaniu uzyj last_insert_id a jezeli nie to daj na sztywno 1
Sedziwoj
skowron-line czy wiesz co piszesz?
LAST_INSERT_ID() zwraca ostatnio wygenerowany numer w a.-inc. w danej sesji (choć czasami trochę inaczej).
Bym miał dwoma zapytaniami to by wyglądało tak:
  1. INSETR INTO `table` (`numer`) VALUE (0);
  2. UPDATE `table` SET `numer` = LAST_INSERT_ID() WHERE `id`= LAST_INSERT_ID();

Ale mi zależy aby to robić jak najmniejszą ilością, dlatego się pytam...
Tylko widzę że nie mam co się na tym forum pytać, bo o bazy danych pytam drugi raz i znów nie mam jakiś satysfakcjonujących odpowiedzi, ba sam podaję jak to rozwiązać...
skowron-line
Cytat(Sedziwoj @ 25.04.2007, 19:18:00 ) *
skowron-line czy wiesz co piszesz?

chyba sie zle zrozumielismy mialem na mysli sprawdzanie z poziomu pehape
Sedziwoj
A czy ja gdziekolwiek wspomniałem chociaż o PHP?
Aby wybrać w PHP `id` dodanego właśnie rekordu użył bym mysql_insert_id().
Ale ja chcę to robić na poziomie bazy, po co mam się bawić w PHP przy dodawaniu rekordu. Dlatego nadal czekam na odpowiedź czy da się to lepiej zrobić? (oczywiście w MySQL...)

Wpadł mi pewien pomysł do głowy, ale to jest to samo tylko w innej postaci... więc czekam, bo mimo wszystko w bazach to zemnie cienias.
kresh
To może spróbuj tak:

1. SET @max_id=( SELECT max(id) FROM TABLE );
  2. INSERT INTO TABLE (id, numer) VALUES('', @max_id+1);
Sedziwoj
Po pierwsze tworzymy zmienną, po drugie przeszukujemy całą tablice (porównując), max(`id`)+1 może nie być tym co będzie teraz dodany.
Więc moja metoda jest szybsza, bo wykorzystuję coś informację o tym jaki numer `id` został dodany, a UPDATE też nie jest kosztowny (bo index na `id` jest założony)
kresh
W sumie racja. Poszperałem trochę w temacie i chyba nic lepszego nie da się wykombinować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.