Witajcie,

Zestawiłem sobie połączenie SOAP (PHP-SOAP) pomiędzy dwoma sajtami: client.com (127.0.0.2) i server.com (127.0.0.1). Oba te serwery chodzą pod jednym PHP5 i bliźniaczymi konfiguracjami apache oraz obsługują SLL. W pliku wsdl servera SOAP wpisałem odwołanie po SSL:

Kod
<service name='apiService'>
  <port name='apiPort' binding='apiBinding'>
    <soap:address location='https://ssl.server.com/api/entry.php'/>
  </port>
</service>

I to działa, odwołanie do servera idzie napewno po SSLu co mogę sprawdzić w logach:

Kod
[27/Apr/2007:17:06:35 +0200] 127.0.0.1 TLSv1 DHE-RSA-AES256-SHA "POST /api/entry.php HTTP/1.1" 293

Tyle, że kiedy sprawdzam loga SSL na kliencie (client.com) nie ma tam śladu odpowiedzi (którą klient dostaje na pewno w związku z poprawnym działaniem webserwisa). Co ciekawe odpowiedzi servera nie widzę nawet w logu HTTP klienta - ale musi przecież coś dostawać ponieważ webserwis działa ok).

Próbowałem użyć TCP Monitora ale nie nadaje się on chyba do analizy połączeń SSL. Tak naprawdę chodzi mi o upewnienie się, że webserwis w pełni działa pod SSL (request & response). W tej chwili jestem pewien co do "request".

Macie jakiś pomysł jak to sprawdzić? Aha, trybu debug w logach Apache już próbowałem.

Pozdrawiam serdecznie,

wampisz