Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Obsluga formularzy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
raf_79
Witam wszystkich!!!

Mam następujący problem i nie wiem jak do tego podejść.
Pisze stronkę która ma mi ułatwić prace i np ma być formularz zamówień w nim jakieś pola i między nimi pole kontrahenta (lista rozwijana) i jeżeli nie ma jeszcze to będzie link do strony z dodawaniem (strona otworzy się w tym samym okienku) i po wprowadzeniu danych kontrahenta to ma wrócić do formularza i pola które były wypełnione mają mieć tamtą wartość a na liście rozwijanej ma być ten dopiero co dodany kontrahent.
I związku z tym mam pytania:
- jak zapamiętywać dane z tych pól (w danych sesji questionmark.gif a jak tak to kiedy to zapisywać i jak?? )

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź

Rafał
rojmarek
jak nie musisz tego robic w php, to zrób lepiej w accessie... założysz tabelki takie jak potrzebujesz, a zrobienie formularzy tego typu to 10 minut roboty...
Kowalikus
Jeśli Cię dobrze rozumiem, to sesja albo pola ukryte. Link do strony z dodawaniem musi wysłać fomularz, a sama strona z dodawaniem odebrać te dane i zapisać do sesji lub pól ukrytych.
TomASS
Cytat
jak nie musisz tego robic w php, to zrób lepiej w accessie...

albo w excelu tongue.gif
1. Kolega wyraźnie pisze:
Cytat
Pisze stronkę która ma mi ułatwić prace

2. Jednak używanie PHP i MySQL znacznie mniej kosztuje niż wykupienie licencji na Accessa.

Odpowiedź:
Wejdź na php.net i poczytaj o
1.
Cytat
ten dopiero co dodany kontrahent.

mysql_insert_id()

2.
Cytat
jak zapamiętywać dane z tych pól

sesjach
rojmarek
Cytat(TomASS @ 30.04.2007, 12:34:23 ) *
1. Kolega wyraźnie pisze:

znam wielu takich co chcieli html'em wszystko pisać... bo na innych stronach to tak ładnie działa i prosto wygląda...
access - no mi tam firma udostępnia wiec myslalem, ze to standard? winksmiley.jpg
raf_79
Witam

Dzięki za odpowiedzi. Upewniłem się że dobrze kombinuje.
Teraz czy to ma być Acess czy jakaś stronka wybrałem stronkę bo ma to działać w kilku miejscach a nie tylko u mnie w firmie i szczerze mówiąc nie wiem czy takie coś się da zrobić w Acessie.
I jeszcze wątek Acess i licencje ja osobiście preferuje OpenOffice więc tam to jest za free.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

Rafał
rojmarek
Cytat(raf_79 @ 1.05.2007, 10:49:01 ) *
I jeszcze wątek Acess i licencje ja osobiście preferuje OpenOffice więc tam to jest za free.

nie mam na tym kompie OO, ale nie przypominam sobie, zeby tam bylo coś w stylu accessa...
raf_79
Ja mam wersje 2.2 czy jakoś tak i mam coś w stylu Accesa i nazywa się to Base smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.