Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [pytanie] czy można oddziaływać na ramkę z innej ramki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kowalcook
witam serdecznie, wiem że pytanie jakie zadałem w temacie jest trochę zawiłe, jednakże nie miałem pomysłu, jak to inaczej sprecyzować smile.gif

otóż rozjaśniając to trochę, chodzi mi czy jest możliwość oddziaływania na stronę otwierającą się poprzez iframe z innej ramki (dokładnie chodzi o odświeżenie) w jednej ramce jest formularz form i czy jest możliwe aby po zatwierdzeniu formularza przeładowała się automatycznie również druga ramka bez konieczności odświeżania całej strony w której obie te ramki są zawarte.

Jeżeli ktoś mógłby zaproponować jakieś rozwiązanie będę bardzo wdzięczny

dzięki i pozdrawiam
kowalcook

edit: możliwe że temat założyłem w nieprawidłowym dziale, za ew pomyłkę przepraszam moderatora i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu
dziękuję
marast78
proponuję użyć javascript + DOM + funkcja location.reload() to jedno z rozwiązań :]
kowalcook
a czy mógłbyś to troszeczkę rozwinąć, byłbym bardzo wdzięczny

pozdrawiam
kowalcook
marast78
a co tu rozwijać ;] google użyj, jakbym rozwinął to bym to zrobił za ciebie a ty byś się niczego nie nauczył..pytałeś o radę więc cię nakierowałem, poczytaj sobie o obiekcie window w javascript i jego properties, poczytaj o metodach dostępu do elementów kodu HTML itd.
kowalcook
i tu się trochę mylisz kolego, podając rozwiązanie pokazujesz metodę, czyli nakierunkowujesz na dalszy etap prac nad jakimś projektem.

Od tego są tego typu strony gdzie można uzyskać tego typu support, od ludzi którzy godzą się dobrowolnie poświęcając swój cenny czas, innym przekazywać swoją wiedzę lub rady, lub też czasem takową pomoc uzyskać.

Niemniej dziękuję ci za "nakierunkowanie mnie na mam nadzieje temat który pozwoli rozwiązać mój problem.
Jakby nie patrzeć zawsze to jakaś pomoc ;-)

pozdrawiam
kowalcook

...................
edit

idąc za radą i namaszczeniem @marast78

udało mi się wyszukać mniej więcej rozwiązanie, lecz nie działa jeszcze

okno główne nadrzędne nazwałem "matka"

1. window.name="matka"

iframe które ma być odświeżone nadałem nazwę ramka1

w tagu input znajdującym się w ramce2 dałem taki oto kod

1. <input type='image' src='images/ok.gif' onClick='Submit();' onClick='matka.ramka1.opener.location.reload();'>

co jeszcze robie nie tak ?

prosze o info i pozdrawiam
kowalcook
marast78
ok podpowiem ci wszystko, ale przynajmniej widzę, że wszedłeś na dobry trop ;]

a zatem nadaj nazwę ramkom czyli na przykład:

<FRAME src="left.html" name="left">

i wtedy odnosząc się do tego okienka podajemy: top.nazwa_ramki
jeśli chcesz odświeżyć lewą ramkę to lepiej odnieść się do ponownego wczytania jej i już ;]
  1. onClick="top.left.location='left.html'; submit();"
kowalcook
witam ponownie dziękuję, twoje dalsze wskazówki pomogły mi znaleźć rozwiązanie
co do przydzielenia nazwy dla iframe to jak napisałem to wyżej została ona przydzielona jako "ramka1" wiec to już miałem jedyną różnica było to że zamiast

1. <input type='image' src='images/ok.gif' onClick='Submit();' onClick='matka.ramka1.opener.location.reload();'>

trzeba było dać

1. <input type='image' src='images/ok.gif' onClick='top.ramka1.location.reload(); Submit();'>

jeszcze raz dzieki i pozdrawiam
kowalcook
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.