Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html][css] Rozciągana tabelka i menu w css
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BatGraf
Witajcie

Mam kłopot ze zrobieniem szablonu do aukcji w Allegro. Właściwie dwa:

1. Jak ujarzmić szerokość tabeli, żeby podczas pisania tekstu nie rozciągała sie, przy jednoczesnym rozciąganiu całej strony. Chodzi mi o taki układ, że po prawej jest menu szer 200 px a opis tworzy pozostałą szerokość z np 800. Domyślam się, że to dość proste, ale naprawdę szukałem w różnych kursach i nie potrafię tego znaleźć.

Sprawę menu, które rozciągało się w pionie, kiedy tekst był juz długi - rozwiązałem . Wstawiłem między znaczniki <td></td> drugą tabelę, wyrównaną do góry. Jest łatwiejszy/lepszy sposób ?smile.gif

2. To problem, a właściwie moja niezadowalająca znajomość css, z linkami. Chciałbym zrobić poziome menu na górze i zastosować styl (ramka wokół tekstu, inny kolor, pogrubienie) i zastosować tylko do czterech linków , które tworzą cos w formie menu poziomego. Nie chcę zastosować tego stylu wobec wszystkich linków na stronie, a jedynie tych czterech górnych.

Aha, już cos takiego zrobiłem, ale kochany IE niestety posuł mi szyki i w IE nie działa smile.gif

Tak jak napisałem, jest napewno prostę rozwiązanie, nie proszę o gotowca, bo sam staram się szukać, ale bardzo proszę o pomoc w znalezieniu

a. dobrego kursu,
b. zrozumieniu działania smile.gif

Bardzo z góry dziękuję smile.gif

Batgraf

[+] edit
Dodaje tag, aby temat był zgodny z forum Przedszkole,
ponieważ już padły odpowiedzi. Na przyszłość proszę
pamiętać o tym, inaczej temat zostanie zamknięty.
---
~strife
virusek856
Niebardzo rozumiem w czym tkwi problem, czy sam znacznik width=200px nie działa.
Co do tych styli do wybranych czterech linków to wydaję mi się, że przesadzasz, bo to są absolutne podstawy, których przyswojenie powinno ci zająć ok. max 2h i jest to opisane w KAŻDYM kursie
BatGraf
Dzieki za odpowiedź.

Tak, style to sama podstawa, a że przekombinowałem, to wydało mi się trudne. Juz jest oki.

Natomiast odnośnie tabelki, tak, sam atrybut width="200px" nie wystarcza. Pisząc np długi tekst, nie łamie go na szerokości tabeli tylko "idzie" dalej, rozcjągając tabelę. Być może jakiś atrybut "absolute"

Przepraszam, że takimi pierdołami zawracam Wam głowę, ale w sieci jest tak dużo poradników, tutoriali i kursów, że naprawdę nie wiem, który wybrać, żeby to wszystklo było opisane zrozumiły sposób i w miarę krótko i treściwie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.