Mam pewien problem. Mam w bazie table category.
Mam zamiar przechowywać w niej kategorie pod które podpięte będą później artykuły.
Z powodu mojego widzi mi się chciałem zmieniać kolejność ich wyświetlania na stronie.
Baza wygląda tak:
name | ord | id n1 1 1 n2 2 2 n3 3 3
Mam więc kod, który wyświetla wszystkie kategorie:
<?php include "config.php"; while ($num <> $liczba_rekordow) { $num = $num + 1; $tablica[$num] = $rows[id]; } while($n <> $num_rows) { $n = $n + 1; $new_id = $tablica[$n + 1]; if ($old_id == "") { echo "<table width=31% border=1> <tr> <td width=30%>$row[name]</td> <td width=38%><a href=?mode=edit&id=$row[id]>EDYTUJ</a>|<a href=?mode=delete&id=$row[id]>USUŃ</a></td> <td width=32%><a href=?mode=down&id=$row[id]&new_id=$new_id>DÓŁ</a></td> </tr> </table>"; } elseif($old_id <> "" AND $new_id <> "") { echo "<table width=31% border=1> <tr> <td width=30%>$row[name]</td> <td width=38%><a href=?mode=edit&id=$row[id]>EDYTUJ</a>|<a href=?mode=delete&id=$row[id]>USUŃ</a></td> <td width=32%><a href=?mode=up&id=$row[id]&old_id=$old_id>GÓRA</a>|<a href=?mode=down&id=$row[id]&new_id=$new_id>DÓŁ</a></td> </tr> </table>"; } elseif ($new_id == "") { echo "<table width=31% border=1> <tr> <td width=30%>$row[name]</td> <td width=38%><a href=?mode=edit&id=$row[id]>EDYTUJ</a>|<a href=?mode=delete&id=$row[id]>USUŃ</a></td> <td width=32%><a href=?mode=up&id=$row[id]&old_id=$old_id>GÓRA</a></td> </tr> </table>"; } $old_id = $row[id]; } ?>
Oraz dalej części odpowiadające za zmianę pola 'ord' w bazie:
<?php //przesunięcie kategorii do góry //Pobranie kolejności kategorii, która ma być przeniesiona do góry //Pobranie kolejności kategorii, która ma być przeniesiona w dół //Zmiana kolejności ?>
Problem jest mianowicie taki, że klikając na Góra albo w ogóle nic się nie dzieje, albo gdy klikam na ostatnią kategorię przenosi ją na samą górę, a nie o jeden.
--------------
Problem rozwiązany. Można usunąć.