Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zamiana czasu Uniksa na bieżącą datę
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
za017
Witam! Szukałem po tym forum oraz PHP.net ale nie znalazłem. Czy istnieje wbudowana w PHP funkcja, która czas uniksa jest w stanie zamienić na bieżącą datę. W skrypcie nad którym pracuję czas ostatniej aktywności użytkownika jest zapisywany w tabeli bazy danych jako czas uniksa, gdyż jest to wygodne dla większości operacji, do których jest to potem wykorzystywane. Jedak pojawiła się konieczność 'odszyfrowania' tej wartości i wyświetlenia jej jako daty, w dowolnej, czytelnej postaci (administrator serwisu chce sprawdzać kiedy i co było zrobione przez zatrudnione przez niego osoby). Nie chcę pisać takiej funkcji samodzielnie, tym bardziej, że nie jest to banalne zadanie: trzeba by uwzględniać lata przestępne itd.
Pozdrawiam!
Marcin
dr_bonzo
Ehhh, chyba lenistwo: date()

i nastepnym razem pamietaj o [tag]u w tytule topika na Przedszkolu
wipo
  1. <?php
  2. date("Y-m-d",$czas_unix)
  3. ?>
za017
Dzięki za pomoc, wbrew własnym słowom, już także się z tym uporałem. Nie tyle lenistwo, co zupełne skołowanie -> skutek przepracowania. Pozostaje mieć nadzieję, że moderatorzy usuną ten temat, żeby nie zaśmiecał forum. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź!
Marcin
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.