Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zakładki i pobieranie treści z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hacker92
Witam używam skryptu zakładek TabMenu v.1 Copyright © Rafael Kukawski ale chciał bym go zmodyfikować lecz nie wiem jak właściwie chodzi mi o stworzenie skryptu PHP i MySQL. Narazie wygląda to tak:
  1. <div id="tabs"><a href="#1">Index</a><a href="#2">O mnie</a><a href="#3">Kontakt</a><a href="#4">Moje prace</a><a href="#5">Księga gości</a><a href="#6">Linki</a></div>
  2. <div id="1"><? include 'page/1.txt'; ?></div>
  3. <div id="2"><? include 'page/2.txt'; ?></div>
  4. <div id="3"><? include 'page/3.txt'; ?></div>
  5. <div id="4"><? include 'page/4.txt'; ?></div>
  6. <div id="5"><? include 'page/5.txt'; ?></div>
  7. <div id="6"><? include 'page/6.txt'; ?></div>

A chciał bym aby zamiast include skrypt sam szukał w odpowiedniej bazie danych podstrony np #2 i ją wyświetlał. Czyli głównie chodzi o to aby skrypt wyświetlał podstrony z bazy danych i sam szukał nazwy podstrony po nazwie w linku np #2... Tylko nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.... Chciał bym jeszcze później dodać możliwość edycji menu i podstron z poziomu www. Z góry dziękuję za pomoc.
__ice
Cytat(hacker92 @ 5.05.2007, 21:54:02 ) *
Witam używam skryptu zakładek TabMenu v.1 Copyright © Rafael Kukawski ale chciał bym go zmodyfikować lecz nie wiem jak właściwie chodzi mi o stworzenie skryptu PHP i MySQL. Narazie wygląda to tak:
  1. <div id="tabs"><a href="#1">Index</a><a href="#2">O mnie</a><a href="#3">Kontakt</a><a href="#4">Moje prace</a><a href="#5">Księga gości</a><a href="#6">Linki</a></div>
  2. <div id="1"><? include 'page/1.txt'; ?></div>
  3. <div id="2"><? include 'page/2.txt'; ?></div>
  4. <div id="3"><? include 'page/3.txt'; ?></div>
  5. <div id="4"><? include 'page/4.txt'; ?></div>
  6. <div id="5"><? include 'page/5.txt'; ?></div>
  7. <div id="6"><? include 'page/6.txt'; ?></div>

A chciał bym aby zamiast include skrypt sam szukał w odpowiedniej bazie danych podstrony np #2 i ją wyświetlał. Czyli głównie chodzi o to aby skrypt wyświetlał podstrony z bazy danych i sam szukał nazwy podstrony po nazwie w linku np #2... Tylko nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.... Chciał bym jeszcze później dodać możliwość edycji menu i podstron z poziomu www. Z góry dziękuję za pomoc.

nie wiem czy o to chodzi ale może Cię jakoś natchnę ...

1. <div id="tabs">
  2.  
  3. <?
  4.  
  5. $query = "SELECT * FROM zakladki ORDER BY id ASC";
  6. $wyk = mysql_query($query);
  7.  
  8. while ($rec = mysql_fetch_array($wyk))
  9. {
  10. ?>
  11. <a href="#<? echo $rec[0]; ?>"><? echo $rec[0]; ?></a>
  12. <?
  13. }
  14. ?>
  15.  
  16. </div>
  17.  
  18. <?
  19.  
  20. $query = "SELECT * FROM zakladki ORDER BY id ASC";
  21. $wyk = mysql_query($query);
  22.  
  23. while ($rec = mysql_fetch_array($wyk))
  24. {
  25. ?>
  26. <div id="<? echo $rec[0]; ?>"><? include 'page/$id.txt'; ?></div>
  27. <?
  28. }
  29. ?>

ps. jak by coś było nie tak to piszczie
hacker92
z tego co zkumałem to o właśnie coś takiego mi chodzi tylko że dopiero uczę się php i za wiele mi to nie mówi sad.gif
__ice
Cytat(hacker92 @ 5.05.2007, 22:09:48 ) *
z tego co zkumałem to o właśnie coś takiego mi chodzi tylko że dopiero uczę się php i za wiele mi to nie mówi sad.gif

poczytaj w necie jakiś kurs php. z tego co napisałem to tylko pętle warunkowe (while) i oczywiście dokumentacja php Opis funkcji MySql w php
hacker92
zrobione... ale ten skrypt wyświetla na stronie w nazwie zakładki jej ID a w treści nic nie pokazuje sad.gif :/

może ma ktoś jakieś pomysły?

......
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.