dplus
6.05.2007, 21:05:25
pomyślałem że kupię sobie jakąś domenę i zacznę sprzedawać subdomeny, nie wiem jak się dokładnie za to zabrać korzystając z komercyjnych serwerów nie własnego serwera dns czy innego.
chciałbym podzielić usługi na 2 rodzaje - darmowe subdomeny z maskowaniem cos a'la prv.pl i komercyjne normalnie funkcjonujące subdomeny.
aha - dostałem odpowiedź z home.pl - podobno mają możliwość zakładania subdomen i i przekierowywania ich na zewnętrzne serwery dns. tylko ta cena... 360zł to dla mnie za drogo - może ktoś zna trochę tańszą alternatywę?
deceq
7.05.2007, 10:38:07
tiraeth
7.05.2007, 12:51:58
Do aliasów wystarczy zwykły skrypt (np. wmAlias). Do subdomen musisz mieć serwer DNS, żeby móc subdomenę przekierować na jakiś adres ip.
dplus
7.05.2007, 14:20:50
są jakieś serwery, które by mi umożliwiły stworzenie własnego dns? oprócz dedyka...
a jak to robi art.pl ktoś wie? oni wymagają własnych dns - czy też mają własnego dns-a?
hm.. chyba sam sobie odpowiem na to pytanie bo próbowałem skonfigurować sobie binda i kolejność odpytywania to domena, subdomena, subdomena...
tak więc wracam do pierwszego pytania o serwer z możliwościami dns..
Blastereq
8.05.2007, 15:47:06
Popytaj na home.pl , tam CHYBA takie coś było. Inaczej to tylko dedyk. Co do sprzedaży subdomen - kto to kupi ? Chyba, że masz chwytliwą domenę.
dplus
9.05.2007, 19:17:29
odnośnie domeny to myślę, że to będzie popularna domena - dziwię się że do tej pory nie była zarejestrowana:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.