Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skrypt/serwer do subdomen
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
dplus
pomyślałem że kupię sobie jakąś domenę i zacznę sprzedawać subdomeny, nie wiem jak się dokładnie za to zabrać korzystając z komercyjnych serwerów nie własnego serwera dns czy innego.

chciałbym podzielić usługi na 2 rodzaje - darmowe subdomeny z maskowaniem cos a'la prv.pl i komercyjne normalnie funkcjonujące subdomeny.

aha - dostałem odpowiedź z home.pl - podobno mają możliwość zakładania subdomen i i przekierowywania ich na zewnętrzne serwery dns. tylko ta cena... 360zł to dla mnie za drogo - może ktoś zna trochę tańszą alternatywę?
deceq
skrypt do aliasów:

http://wmsoft.pl/wmalias.php

smile.gif
tiraeth
Do aliasów wystarczy zwykły skrypt (np. wmAlias). Do subdomen musisz mieć serwer DNS, żeby móc subdomenę przekierować na jakiś adres ip.
dplus
są jakieś serwery, które by mi umożliwiły stworzenie własnego dns? oprócz dedyka...

a jak to robi art.pl ktoś wie? oni wymagają własnych dns - czy też mają własnego dns-a?
hm.. chyba sam sobie odpowiem na to pytanie bo próbowałem skonfigurować sobie binda i kolejność odpytywania to domena, subdomena, subdomena...

tak więc wracam do pierwszego pytania o serwer z możliwościami dns..
Blastereq
Popytaj na home.pl , tam CHYBA takie coś było. Inaczej to tylko dedyk. Co do sprzedaży subdomen - kto to kupi ? Chyba, że masz chwytliwą domenę.
dplus
odnośnie domeny to myślę, że to będzie popularna domena - dziwię się że do tej pory nie była zarejestrowana:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.