@nasty: Chyba mnie źle zrozumiałeś. Pisząc za cienki nie miałem na myśli jakości oprogramowania, ale ale to że M$ jest kolosem na glinianych nogach. Siła M$ to FUD*. M$ nie może pozwolić sobie na wojnę ze środowiskiem Open Source, bo OS to nie tylko grupka zapaleńców, to rzeczywiście religia ale uprawiają ją w takich kościołach jak Sun, Novell, IBM i parę innych

Pod linki nie zaglądałem z braku czasu, ale zajrzę. Ja zaś zacytuję wypowiedź pana Jonathana Schwartza:
Cytat
You would be wise to listen to the customers you're threatening to sue - they can leave you, especially if you give them motivation. Remember, they wouldn't be motivated unless your products were somehow missing the mark.
All of which is to say - no amount of fear can stop the rise of free media, or free software (they are the same, after all). The community is vastly more innovative and powerful than a single company. And you will never turn back the clock on elementary school students and developing economies and aid agencies and fledgling universities - or the Fortune 500 - that have found value in the wisdom of the open source community. Open standards and open source software are literally changing the face of the planet - creating opportunity wherever the network can reach.
That's not a genie any litigator I know can put back in a bottle.
źródło:
http://blogs.sun.com/jonathan/entry/what_we_didA to że M$ się boi (nie twierdzę że panicznie) podjąć jakieś kroki, widać po bardzo ostrożnych wypowiedziach które padają ze strony M$. Cała ta heca z patentami to nic tylko FUD. Gdyby było inaczej M$ podał by listę tych naruszonych patentów, ale wtedy bardzo szybko było by to poprawione(na co zresztą amerykańskie prawo pozwala) i M$ nie miałby oparcia do twierdzenia jaki to OS zły bo łamie patenty, a jaki M$ dobry bo nie pozywa w sądzie. Inna sprawa że większość patentów dotyczących systemów operacyjnych należy i tak do IBM, w latach 60 M$ chyba jeszcze nie istniał

No i wspomniana trwoga M$ o to że gdyby zmuszono ich do źródeł windowsa etc. Mogło by się okazać (i nie jestem w stanie uwierzyć, że było by inaczej), że M$ łamie o wiele więcej patentów :|
A co do jakości oprogramowania, to niestety jeśli chodzi o WMP vs. wszystko inne... to nie mogę się odnieść za bardzo, bo nie wiem czy jesteś świadom tego co piszesz i czy to nie prowokacja. Albo robisz sobie ze mnie najzwyczajniej jaja, albo rzeczywiście jesteś zaślepiony swoją religią, albo brak ci wiedzy o szeroko pojętych mediach. Samo odtwarzanie filmów na platformie Windows, Media Player Classic rozkłada WMP na łopatki. pomijasz też istotną kwestia kodeków i filtrów directshow, jak na razie nie znam żadnego dobrego jakościowo produktu tego typu M$ (poza powiedzmy samym silnikiem direct show). Natomiast OpenSourceowe ffdshow, czy np. Xvid są świetne.
2003 vs Redhat? A czemu nie np Slackware, Debian etc...? Red Hat to nie doskonała dystrybucja, ale wsparcie techniczne za nim stojące. A może chodzi ci o to że IIS jest lepszy od Apache? Nie wiem co masz próbujesz wmówić, ale server może mieć tyle różnych zastosowań że to porównanie jest bez sensu. To tak jakby porównywać samolot do frachtowca, nie mówiąc czy chodzi o transport ludzi czy np. urobku z kopalni.
Moderatorów zaś proszę o ew. wydzielenie wątku nie zaś usuwanie.