Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmiana chmod
Forum PHP.pl > Forum > PHP
johny-cage
Męcze się ze zmianą CHMOD. Na php.net znalazłem coś takiego:

1. <?php
  2. chmod("/katalog/plik", 0750);
  3. ?>

Jednak aby to działało potrzebne jest jest połaczenie z serwerem bo inaczej dostaje komunikat:

Warning: chmod() [function.chmod]: Operation not permitted in ...

Nie wiem jak napisać coś takiego by w prosty sposób zmienić chmod. Wiem że jest również ftp_chmod, tylko jaka jest różnica?
Darti
Może skorzystaj z dostępu przez ftp
rodzyn
Nie rozumiem tego "potrzebne jest polaczenie z serwerem". Funkcja chmod zmienia prawa dostepu do plikow znajdujacych sie na serwerze gdzie wykonywany jest skrypt (tak mi sie wydaje przynajmniej tongue.gif).
Funkcja ftp_chmod ustawia prawa poprzez polaczenie przez ftp z serwerem.
johny-cage
Nie znam sie więc się pytam. Na chłopski rozum to serwer musi jakoś rozpoznawać kto zmienia prawa dostępu do pliku/katalogu bo inaczej każdy by mógł to zrobić. Mam na mysli coś takiego jak autoryzacja użytkownika - nie jest potzrzeban przy poleceniu chmod?

czy jest jakas róznica miedzy zmianą praw za pomocą chmod i za pomocą ftp_chmod?
Darti
PHP w *nixach podpięty jest pod jakąś grupę i występuje jako jakiś użytkownik i w ten sposób jest uwierzytelniany przy dostępie przez zwykłą funkcję chmod(), więc jeśli PHP nie ma dostępu z powodu braku praw (nie jest np właścicielem pliku) to nie zadziała. Nie zadziała również, gdy w ustawieniach php funkcja jest wyłączona.
Używając funkcji ftp_chmod albo podobnej (dostęp przez ftp) uwierzytelniasz się jako konkretny użytkownik (inny niż PHP), więc jest bardziej prawdopodobne że masz prawa do plików wcześniej wgranych też przez ftp.
johny-cage
A czy rzypadkiem uzywając ftp_chmod nie zmniejszam bezpieczeństwa narażając sie np na podsłuchanie? Słyszałem gdzieś że połączenia z ftp łatwo podsłuchać.
Darti
Ale w tym przypadku i tak serwer łączy się "sam ze sobą", dane nie lecą po kablach raczej a po obwodach (no chyba że hosting pracuje na klastrach albo sieciach rozproszonych).
webmax
to jest banalnie proste.
na total comanderze
zaznaczasz pliki na serwerku prawym przyciskiem myszy, klikasz na pliki (u góry) i wybierasz "zmień atrybuty" i tam wpisujesz w pole tekstu np. 777

pozdro webmax

na total comanderze
zaznaczasz pliki na serwerku prawym przyciskiem myszy, klikasz na pliki (u góry) i wybierasz "zmień atrybuty" i tam wpisujesz w pole tekstu np. 777

pozdro webmax