johny-cage
16.05.2007, 09:22:26
Męcze się ze zmianą CHMOD. Na php.net znalazłem coś takiego:
<?php
chmod("/katalog/plik", 0750);
?>
Jednak aby to działało potrzebne jest jest połaczenie z serwerem bo inaczej dostaje komunikat:
Warning: chmod() [function.chmod]: Operation not permitted in ...
Nie wiem jak napisać coś takiego by w prosty sposób zmienić chmod. Wiem że jest również ftp_chmod, tylko jaka jest różnica?
Darti
16.05.2007, 09:48:24
Może skorzystaj z
dostępu przez ftp
rodzyn
16.05.2007, 09:49:00
Nie rozumiem tego "potrzebne jest polaczenie z serwerem". Funkcja chmod zmienia prawa dostepu do plikow znajdujacych sie na serwerze gdzie wykonywany jest skrypt (tak mi sie wydaje przynajmniej

).
Funkcja ftp_chmod ustawia prawa poprzez polaczenie przez ftp z serwerem.
johny-cage
16.05.2007, 09:53:01
Nie znam sie więc się pytam. Na chłopski rozum to serwer musi jakoś rozpoznawać kto zmienia prawa dostępu do pliku/katalogu bo inaczej każdy by mógł to zrobić. Mam na mysli coś takiego jak autoryzacja użytkownika - nie jest potzrzeban przy poleceniu chmod?
czy jest jakas róznica miedzy zmianą praw za pomocą chmod i za pomocą ftp_chmod?
Darti
16.05.2007, 09:57:04
PHP w *nixach podpięty jest pod jakąś grupę i występuje jako jakiś użytkownik i w ten sposób jest uwierzytelniany przy dostępie przez zwykłą funkcję chmod(), więc jeśli PHP nie ma dostępu z powodu braku praw (nie jest np właścicielem pliku) to nie zadziała. Nie zadziała również, gdy w ustawieniach php funkcja jest wyłączona.
Używając funkcji ftp_chmod albo podobnej (dostęp przez ftp) uwierzytelniasz się jako konkretny użytkownik (inny niż PHP), więc jest bardziej prawdopodobne że masz prawa do plików wcześniej wgranych też przez ftp.
johny-cage
16.05.2007, 10:27:08
A czy rzypadkiem uzywając ftp_chmod nie zmniejszam bezpieczeństwa narażając sie np na podsłuchanie? Słyszałem gdzieś że połączenia z ftp łatwo podsłuchać.
Darti
16.05.2007, 10:54:51
Ale w tym przypadku i tak serwer łączy się "sam ze sobą", dane nie lecą po kablach raczej a po obwodach (no chyba że hosting pracuje na klastrach albo sieciach rozproszonych).
webmax
17.05.2007, 13:58:15
to jest banalnie proste.
na total comanderze
zaznaczasz pliki na serwerku prawym przyciskiem myszy, klikasz na pliki (u góry) i wybierasz "zmień atrybuty" i tam wpisujesz w pole tekstu np. 777
pozdro webmax
17.05.2007, 13:59:15
to jest banalnie proste.
na total comanderze
zaznaczasz pliki na serwerku prawym przyciskiem myszy, klikasz na pliki (u góry) i wybierasz "zmień atrybuty" i tam wpisujesz w pole tekstu np. 777
pozdro webmax