Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z prostym skryptem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
maren
  1. <html>
  2. <head>
  3.  <title>Rezultat wstawiania nowego filmu</title>
  4. </head>
  5. <body>
  6. <h1>Rezultat wstawiania nowego filmu</h1>
  7. <?php
  8. $tytulfilmu=$_POST['tytulfilmu'];
  9. $rezyser=$_POST['rezyser'];
  10. include ("db_connect.php");
  11. $wynik = mysql_query("insert into filmy (tytulfilmu) values (".$tytulfilmu.")") or die("Zapytanie niepoprawne");
  12.  if ($wynik)
  13.  echo $db->affected_rows. 'zapisano do bazy.';
  14. ?>
  15.  
  16. </body>
  17. </html>

nie mam pojęcia dla czego zawsze po wykoniu skryptu wysakuje napis "Zapytanie niepoprawne, kombinuje i nie umiem do tego dojsc, jestem początkujący w tym temacie, wiec prosze o jakąs pomoc, moe cos źle napisałem, pomozcie smile.gif
MiFlo
Popraw linijke
  1. <?php
  2. $wynik = mysql_query("insert into filmy (tytulfilmu) values (".$tytulfilmu.")") or die("Zapytanie niepoprawne");
  3. ?>

Na:

1. <?php
  2. $wynik = mysql_query("INSERT INTO `filmy` (`tytulfilmu`) VALUES ('".$tytulfilmu."');") or die("Zapytanie niepoprawne<BR /> ".mysql_error());
  3. ?>
maren
wszystko juz ok, wyskakuje napi "zapisano do bazy", jednak jak patrze w bazie nie ma tego zapisanego. W polu tytulfilmu jest pusto, tworzy nowy wiersz ale jest pusty :/, jakies propozycje? :/
suda
Formularz który odwołuje się do tego pliku na pewno używa metody POST?
Możesz sprawdzić wartość zmiennej $tytulfilmu czy zawiera tytuł
chaos_code
Spróbuj wpisać na sztywno: $tytulfilmu = "jakis tytul"; - być może to coś z $_POST.

spóźniłem się... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.