raziu
21.05.2007, 17:25:37
Witam
Mam problem tego typu iż :
- potrzebuje sprawdzić jak na wyświetlenie danego znacznika np. <p>Test</p> w przeglądarce wpływa wstawienie wewnątrz tagu dowolnego znaku z tabeli ASCII (od 0-127)
Problemu nie stanowi wstawienie , natomiast stwierdzenie czy np. źródło : <_p>Test</p>
spowoduje wyświetlenie w przeglądarce :
Test
czy też :
<_p>Test
Nie mam pojęcia jak można zautomatyzować to w php. Chodzi mi głównie o wyznaczenie różnicy ilościowej znaków, które są "puszczane" przez przeglądarkę oraz znaków, których wstawienie powoduje błędne wyświetlenie.
Jakby ktoś mógł mnie chociaż naprowadzić na rozwiązanie, byłbym wdzięczny.
Zależy mi żeby to było zrobione w php.
Pozdrawiam
b_chmura
21.05.2007, 21:41:05
Użyj Pan
strip_tags" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manualChyba o to chodzi
ps: w drugim parametrze podaje sie "opuszczane" tagi
raziu
21.05.2007, 22:10:30
Prosiłbym jednak o uważne przeczytanie tego co napisałem...
Poszukuje rozwiązanie, które pozwoli mi "wyłapać" czy znacznik <p>Test</p>, po wstawieniu wewnątrz niego dowolnego znaku np. <_p>
zostanie poprawnie wyświetlony przez przeglądarkę tj. na ekranie monitora zobaczymy : Test
lub czy też zostanie to odczytane jako błąd i wyświetlone zostanie :
<_p>Test
b_chmura
21.05.2007, 22:26:23
wydaje mi się ze musiał byś zrobić rozpiskę wszystkich dostępnych tagów i sprawdzać czy np wpisane w formularzu różnią sie od tych które udostępniłeś (jeśli sie różnią FALSE, jeśli nie TRUE)
Kicok
22.05.2007, 08:25:20
<?php
for( $i=0; $i<=255; $i++ )
{
echo( $i . ': <' . chr
( $i ) . 'p>test</p><br />' . "rn" ); }
?>
I analizuj, kiedy <p> będzie wyświetlone, a kiedy nie.
raziu
22.05.2007, 09:03:44
No właśnie w tym momencie problem stanowi ta analiza, bo będę musiał zastosować taką pętelkę w celach badawczych dla większości znaczników HTML a analizowanie tego tak o na oko, czy też licząc w pamięci lub na palcach nie wchodzi w grę...
Potrzebuję swego rodzaju automat, który potrafiłby mi to określić i zapamiętać wyniki.
Kicok
22.05.2007, 09:44:38
Wydaje mi się, że dla wszystkich tagów efekt będzie identyczny. Musisz tylko zapamiętać, że:
<!jakis_tag> się nie wyświetli
<?jakis_tag> się nie wyświetli
<<jakis_tag> zamieni się na "<"
<cjakis_tag> się nie wyświetli itd.
raziu
22.05.2007, 10:08:19
Teoretycznie to "wydaje się" być może jest prawdą, z tego co patrzyłem ręcznie.
Ale i tak najlepiej by było sprawdzić coś takiego poprzez jakiś skrypt, ale niestety póki co nie wiem w jaki sposób ... znaczników jest bodajże kilkadziesiąt i sprawdzanie ich po kolei raczej nie wchodzi w grę
A jeżeli chodzi o wynik tej analizy to nie mogę się pokusić o żadne uogólnienie itp.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.