raziu
22.05.2007, 10:51:44
Witam,
mam pytanie tego typu :
czy istnieje możliwość odczytania jakoś przy pomocy JS, czy przeglądarka dany kod :
<_p>Test</p>
wyświetli poprawnie jako sformatowany paragraf, czyli :
Test
czy też potraktuje to jako błąd i wyświetli :
<_p>Test
Dodam, że w miejscu "_" można umieścić dowolny znak, i raz wyświetla się poprawnie a raz nie.
W celach badawczych muszę przeanalizować jak się zachowują wszystkie tagi html'a, a liczenie tego na palcach to raczej przesada.
akubiczek
22.05.2007, 13:47:21
Z innej beczki: nudzi ci się?
Poza tym jakim niby znakiem rozwalony tag ma zadziałać poprawnie?
raziu
22.05.2007, 14:14:27
Jakby mi się nudziło to bym się nie zajmował takimi rzeczami... potrzebuje to do mojej pracy, którą piszę...
Powtarzam, interesuje mnie jedynie stwierdzenie, czy dla danego znaku wpisanego w znacznik, przeglądarka wyświetli ten znacznik poprawnie czy też nie...
Prosiłbym o odpowiedź te osoby, które mogą mi w jakimś stopniu pomóc ...
revyag
22.05.2007, 14:33:09
@raziu - nie wiem o czym piszesz, ale chyba powinieneś przestać

Jedyny sposób żeby sprawdzić czy strona jest poprawnie wyświetlana to zobaczenie tego na własne oczy. Z tego co wiem, ale może wiem mało, javascript nie posiada interfejsu wzrokowego ;>
Tak już bardziej poważnie to jedyne co można sprawdzić to poprawność kodu, vide różnego rodzaju validatory.
raziu
22.05.2007, 14:40:00
Skoro czegoś nie rozumiesz to po o się odzywasz ?
revyag
22.05.2007, 14:56:01
Wybacz mi moją ignorancję i niewiedzę.
Cytat
czy istnieje możliwość odczytania jakoś przy pomocy JS, czy przeglądarka dany kod :
<_p>Test</p>
wyświetli poprawnie jako sformatowany paragraf, czyli :
Test
czy też potraktuje to jako błąd i wyświetli :
<_p>Test
Dawno już takich bzdur nie czytałem. Po co sprawdzać czy coś co jest błędne, skoro wiadomo że to jest błędne. ? Nie ma tagu <_p>, jest <p> i koniec. Robisz testy ? Pytam ponownie po co ? To jest strata czasu i narażanie się na pośmiewisko.
-------
Puenta:
Jedyny sposób na sprawdzenie czy przeglądarka dobrze wyświetla stronę to zobaczenie jej.
raziu
22.05.2007, 15:25:18
Pewnie, że wybaczę Ci Twoją niewiedzę.
Tak się składa, że nie zawsze jest błędne i potrzebuje sprawdzić czy zawsze w tych samych przypadkach. Są znaki, które po wstawieniu wewnątrz znacznika nie wpływają negatywnie na jego wyświetlenie w przeglądarce. Jest mi to do czegoś potrzebne, więc nie uważam tego za stratę czasu.
Zatem nie rozumiem po co zawracasz sobie głowę czymś o czym nie masz pojęcia.
revyag
22.05.2007, 15:52:56
Widzisz a Ty dalej swoje. Przeglądarki są tak pisane, aby jeśli kod jest błędny, w miarę możliwości probowały wyświetlać stronę poprawnie. Ale nie ma szans żeby przewidzieć ich zachowanie. Jest to wypadkowa wielu czynników typu: jaka to przeglądarka, jaki system, jaka wersja przeglądarki, jaki doctype strony.
Nie zmienia to faktu, że to co robisz nie ma żadnego sensu. Nie wiem czemu się upierasz tak bardzo, no chyba że piszesz własny konkurencyjny dla html'a język.
Wyjaśnij mi proszę jeszcze o czym nie mam pojęcia, bo Ty widocznie masz, więc chciałbym uzupełnić braki w mojej wiedzy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.