sniezny_wilk
24.05.2007, 22:15:54
Witam,
robię wyszukiwarkę i "zawiesiłęm się" przy tworzeniu zapytań do SQL'a. Przeszukiwałem to forum, ale nie znalazłem nic ciekawego, choć może pobierznie szukałem. Przejde do sedna: Mam w tabeli 3 kolumny w których chcę szukać daną frazę: title, short, long. Szukam z zapytaniem "LIKE %słowo%". Chciałbym, aby wyniki były wyświetlane tak: najpierw te rekordy w których znaleziono szukane słowo w polu "title", następnie te w których słowo wystąpiło w "short" i na końcu "long". Jak coś takiego zrobić? Ktoś ma jakiś pomysł? Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Daimos
24.05.2007, 22:47:53
no mozesz zrobic takie szukanie 3 razy, dla kazdej kolumny pobierajac wyniki do tablicy, a pozniej to juz z gorki
byc moze da rade to zrobic jednym zapytaniem, ja jeszcze na SQL sie za dobrze nie znam wiec w tym nie pomoge

ale takie rozwiazanie da Ci to czego chcesz
sniezny_wilk
25.05.2007, 09:22:59
Pomysł dobry, ale czy to będzie szybkie rozwiązanie ? Muszę wykonać 3 zapytania, pobrać je do tablicy, i potem w najlepszym wypadku wyświetlić je, a najgorszym scalać i wyświetlać. Lepiej rzucić jedno zapytanie do bazy, odebrać wyniki i wyświetlić.. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?
Amorph
25.05.2007, 09:33:56
Poczytaj o procedurach, albo wykonaj 3 zapytania
Procedury sqlPozdro ziom
sniezny_wilk
25.05.2007, 09:48:13
Cytat(Amorph @ 25.05.2007, 08:33:56 )

Poczytaj o procedurach, albo wykonaj 3 zapytania
Procedury sqlPozdro ziom

Thx

, rozwiązanie na pewno dobre, tylko czy będe w stanie napisać taką procedurę.. a co tam, trzeba się rozwijać
PS: może pomożesz napisać taką procedurkę ?
reegen
3.02.2008, 19:28:40
hej, późno odpowiadam ale może ktoś inny będzie potrzebował, moja propozycja to wykorzystanie UNIION przy zapytaniu sql, można tym łączyc zapytania z wielu tabel ale nie widzę przeszkody połączenia różnych zapytań z tej samej tabeli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.