Przerabiam pewna aplikacje na ajax i dopiero zaczynam sie tego uczyc. Nie jestem pewny jak najprosciej i najlatwiej przetwarzac dane w ajax.
Najlepiej byloby zebym robiac najmniej modyfikacji w kodzie mogl przerobic wszystko na ajax. Mam pytanie, jak wykonac mechanizm tego typu w ajax:
<form name="form_data" onsubmit="return valid_data();" method="post" action="talk_time_all.php"> <table align="center"> <tr><td align="left"><div class="textkontakt">Format:</td><td>rrrr-mm-dd gg:mm:ss</div></td></tr> <tr><td align="left"><div class="textkontakt">data od:</div></td> <td> <input type="text" size="19" id="name" value ="<?php </td> </tr> <tr><td align="left"><div class="textkontakt">data do:</div></td> <td> <input type="text" size="19" id="name" value ="<?php class="kolorpol" maxlength="19" name="date_do" /></td> </tr> <tr><td></td> <td><br /> <input class="przeslij" type="submit" value="Akceptuj" /> <input name="mode_1" type="hidden" value="search_1" /> </td> </tr> </table> </form> <?php //jezeli wyslano pierwszy formularz,wowczas wejdz do petli if (@$_POST['mode_1'] == 'search_1'){ $date_od = $_POST['date_od']; //podstawia date z formularza $date_do = $_POST['date_do']; //zapytanie wybierajace wszystkie roznorodne nazwy portfolio z okreslonego przedzi
alu czasu dla ktorych //byla prowadzona rozmowa $result = mssql_query("select distinct callbase from eis_eventlog where datimestamp >= '".$date_od."' and datimestamp <= '".$date_do."' and callbase <> '' and oldstate = '9' order by callbase"); $value_rows = rows_affected(); //obliczenie ilosci zwroconych rekordow // przegladamy wyniki zapytania wiersz po wierszu // wrzucajac dane do tymczasowej tablicy $tablica_wyniki[0] = 0; //deklaracja tablicy na wypadek gdyby zapytanie nie zwrocilo wynikow $i = 0; while ($portfolio = mssql_fetch_row($result)) { $tablica_wyniki[$i] = $portfolio[0]; ++$i; }
Chodzi mi przede wszystkim o to jak zrobic w ajax zeby odebrac dane podane w formularzu i wyslac je do tego samego skryptu PHP, a potem sprawdzic czy te dane zostaly wyslane no i jesli tak to zeby dzialanie skryptu przeszlo w odpowiednie miejsce, zeby wykonac zapytanie do bazy. W tym momencie mam to zrobione tak ze wysylam w formularzy pole <input name="mode_1" type="hidden" value="search_1" /> a potem gdy istnieje taka dana to wykonuje sie odpowiedni fragment kodu. Ktos moze pomoc?